Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Philips Glasfabriek in de jaren '20

Philips Glasfabriek in 1922

Op deze bedrijfsfilm van Philips zie je een prachtig overzicht van de werkzaamheden in een glasfabriek in Eindhoven begin jaren ’20.

Er worden nog ezels gebruikt als middel om wagens met materialen te verplaatsen en je ziet kinderen werken in de fabriekshallen. De glasballons worden op een ambachtelijke manier zorgvuldig gemaakt.  

Bedrijfsfilms

Philips deed bijna alles in eigen beheer: het technologisch en chemisch onderzoek, het transport en de productie van half- en eindfabrikaten. Al vrij snel zag het bedrijf het nut in van het medium film. Om zichzelf te presenteren aan de buitenwereld liet Philips tientallen bedrijfsfilms maken. De film Philips glasfabriek is opgenomen in de Philips-fabriek die glasballons voor gloeilampen produceerde. 

Achter de schermen

Bedrijfsfilm Philips 1922

Ballonnen blazen

Glasblazers

In de fabriekshal zijn tientallen glasblazers te zien tijdens het maken van de ballons. De 8 ovens hadden ieder een capaciteit van maar liefst 40.000 ballons per dag! Het glas wordt geblazen door twee mannen, waarvan er een in het bezit is van een indrukwekkende snor. Zij weten een stuk glas tot een lengte van wel twintig meter te blazen en trekken! Zodra de glasballons klaar zijn worden ze per vrachtwagen naar de gloeilampenfabrieken gebracht, om daar verder verwerkt te worden. 

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.