Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
huishoudschool

De Huishoudschool

Rijen meisjes die in pannen roeren of achter de naaimachine zitten, onder het toeziend oog van een juf of zuster.

Deze meisjes waren allemaal leerling op de huishoudschool, een school die jonge vrouwen voorbereidde op hun toekomstige rol als huishoudster, dienstbode of huisvrouw. Kijk mee naar de beelden van de lessen die deze meisjes kregen.

een vak en vaardigheden leren

De huishoudschool

Vanaf de late 19e eeuw kwamen er speciale scholen waar meisjes dit soort onderwijs konden volgen. Oorspronkelijk waren deze opleidingen bedoeld om jonge vrouwen de kans te geven in hun eigen onderhoud te voorzien, omdat ze de kans gaven tot een huishoudelijk beroep zoals huishoudster of kokkin.

Het was uiteindelijk vaak vooral een school waar meisjes naartoe gingen voordat ze trouwden en huisvrouw werden. Van de kennis en vaardigheden die ze opdeden op de scholen hadden ze vaak een leven lang plezier.

Wassen en koken

Klassen vol meisjes

Na de invoering van de Mammoetwet in 1963 verdween de huishoudschool formeel, maar dit soort lessen werden nog lange tijd gegeven op verschillende scholen onder een nieuwe naam.

Sinds de jaren 60 volgden steeds meer vrouwen ander onderwijs (bijvoorbeeld technisch onderwijs) en gingen daarna ook buitenshuis werken. Ook de ontwikkeling van elektrische apparatuur zorgde ervoor dat het huishouden minder tijd in beslag nam en dat de vraag naar opleidingen zoals de huishoudschool minder werden.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.