Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Twee mandenmakers

De mandenmaker

Heb jij thuis een mand staan, met daarin tijdschriften of dekentjes? Of misschien een mand voor de hond?

Tegenwoordig worden rieten manden vooral als decoratie gebruikt, maar ooit waren ze van groot praktisch nut. Voordat er kunststof alternatieven waren werden manden gebruikt bij het oogsten, om koopwaar uit te stallen op de markt en om spullen in te vervoeren. Mandenmaken is een echt ambacht, dat in Brabant ontzettend veel beoefend werd. Geen wonder dat 'Mandemakers' en 'Manders' hier zulke populaire achternamen zijn!

riet, stro of wilgentenen

natuurlijk materiaal

Manden worden gemaakt van riet, stro, of wilgentenen. In Nederland werden manden meestal van scheuten van de wilg gemaakt. Op de foto's hierboven zie je hoe het ruwe materiaal werd verzameld.

Mandenmakers aan het werk

Een mandenvlechter of korver is een ambachtsman die met de hand manden vlecht. Het is een moeilijke techniek om onder de knie te krijgen en alleen jaren oefening zorgen ervoor dat je tempo kunt maken tijdens het werk. Vaak werden manden aan huis gemaakt, naast andere werkzaamheden zoals werk op de boerderij.

manden en andere gevlochten voorwerpen

Blindenzorg

Ook is het typisch handwerk dat je terugzag in de blindenzorg: je hoeft niet te kunnen zien om prachtige manden te kunnen vlechten. In het onderstaande filmpje kun je een wagen van de samenwerkende blindenzorg verenigingen bekijken. Die verkocht manden en andere gevlochten voorwerpen zoals mattenkloppers, gemaakt door blinden.

Handig om te hebben

Wist je dat mandenmaken nog altijd handwerk is? De manden die je hier in de winkels kunt kopen zijn tegenwoordig meestal met de hand in lagelonenlanden gemaakt, niet met machines.

Reacties

marjolein van der stelt zei op 20 mei 2022 om 14:53

beste lezer
ik ben op zoek die de rieten familiewieg kan opknappen. weet u iemand?

BiB Mariët zei op 23 mei 2022 om 11:29

Wat mooi Marjolein, dat je deze wieg, die vast door heel wat leden van jullie familie is gebruikt, wil laten opknappen. Ik hoop dat er lezers zijn die je aan een vakman kunnen helpen. Heel veel succes.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.