Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Foto: Strijd om de metworst op het Vortums Veld (foto: Jan Waarma, collectie BHIC nr. VOR0018)

Strijd om de metworst

Volgens oud gebruik strijden 'jonggezellen' uit Boxmeer op carnavalsmaandag om de titel 'Koning van de metworst'. De paardenrace wordt verreden op het Vortums Veld en de winnaar van deze Metworstrennen verdient naast de eretitel brood, bier, een halve varkenskop en een meterslange metworst.

Eeuwenoude paardenrace: de Metworstrennen

De traditie van deze strijd tussen geboren en getogen Boxmeerse jonge vrijgezelle ruiters gaat honderden jaren terug. Zeker tot 1740 - het oprichtingsjaar van vereniging 'De Metworst' - maar mogelijk is het gebruik nog veel ouder en ligt de oorsprong in een oud-Germaans vruchtbaarheidsritueel.

In Coronatijd was de race niet alleen live, maar ook via een livestream te volgen. Ook van eerdere rennen zijn gelukkig beelden bewaard gebleven. Zelfs van zo'n 90 jaar geleden, uit de jaren 30 van de vorige eeuw, vonden we foto's en films.

Bioscoopjournaal

Metworstrennen 1935

Bioscoopjournaal

Metworstrennen 1932

Nog veel meer foto's, video's en achtergrondinformatie over deze Boxmeerse traditie vind je op de website van vereniging De Metworst. Kijk zeker ook eens in hun zeer goed gevulde archief: het Metworst Archief.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.