Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Versier je fiets voor de koning(in)

Versier je fiets voor de koning(in)

Voor kinderen is het een van de leukste feestdagen: Koningsdag! Koning Willem-Alexander introduceerde de Koningsspelen, waarmee deze dag een sportief tintje kreeg. Zijn voorgangers - de koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina - hadden ieder ook zo hun eigen Koninginnedagtradities.

Vorstelijk verjaardagsfeest

Zo was de vorstelijke verjaardag onder Wilhelmina vooral een kinderfeest en bij Juliana een statig gebeuren met het defilé op paleis Soestdijk. Koningin Beatrix koos ervoor om zelf naar de mensen toe te gaan en koning Willem-Alexander zet dit gebruik voort.

Een traditie die bleef, is dat er in de dorpen en steden fietstochtjes of -wedstrijdjes zijn voor de allerkleinsten, waarbij zij - liefst met een kleurrijk versierde fiets (of step!) - op pad gaan. Crêpepapier, slingers, ballonnen... alles mag en kan, als het maar oranje of rood/wit/blauw is. En die versiering wordt hoe langer, hoe gekker: kijk maar mee.

Crêpepapier, slingers, ballonnen

Oranje boven!

Wedstrijdje steppen

Dikke banden race

Versier je fiets

Traditie

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.