Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
foto: 25 jarig dienstjubileum mej. vd Mosselaar als schoonmaakster op het gemeentehuis. Veghel 1970 (foto: Harry van Liempd)

Wat een mijlpaal!

De eerste stapjes, slagen voor een diploma, het starten in een baan, trouwen, aan iets nieuws beginnen of juist ergens mee stoppen… In ons persoonlijke leven behalen we aan de lopende band mijlpalen.

Vieren

Bij sommige daarvan sta je stil, anderen gaan voorbij zonder dat je er erg in hebt. Maar bepaalde gebeurtenissen of getallen zijn zo bijzonder dat ze groots en in het openbaar gevierd moeten worden.

Volgens vast stramien

Tradities

Vaak verloopt het vieren van zo’n mijlpaal volgens een vast stramien. Bij een opening hoort het doorknippen van een lintje, bij een geboorte een ooievaar en bij een nieuw gebouw een eerste steenlegging.

Herkenbaar

Sommige beelden zijn dan ook heel herkenbaar. In welk familiealbum zit geen foto van een Abraham- of Sarahpop ter gelegenheid van een 50e verjaardag? Ook de foto’s met bloemenbogen voor 50-jarige bruiloften zijn heel vertrouwd, al zijn er niet in elke familie paren die zo gelukkig zijn die mijlpaal te halen.

Bijzondere mijlpalen

Extra feestelijk

Andere foto’s zijn minder gebruikelijk. Geboortes zijn altijd bijzonder, maar wanneer een woonplaats een bepaald inwonertal bereikt, wordt dat op speciale wijze gevierd. De ouders van de 25.000e inwoner van Veghel kregen bijvoorbeeld een speciale feestkoek aangeboden en bij de 20.000e inwoner van Boxtel kwam het Ooievaarsgilde op kraamvisite. De honderden wc-rollen als decor bij het jubileum van Edet in Tilburg leveren ook een bijzonder plaatje op.

Versje

Abraham

"Reeds vijftig jaar op deze aard
Is een Abraham waard
Leef blij en tevree
Dan maakt u ook Isaac mee
Wij hopen dat u met een lach
Nog eens honderd worden mag
Maar vier nu feest
Deze halve eeuw is niet voor niets geweest"

Oud versje voor een 50e verjaardag

Schemerlamp of klok als geschenk

Tijdsbeeld

De cadeaus die bij speciale gelegenheden horen, zijn erg gebonden aan de tijd. Kijk maar eens naar de schemerlamp die werd gegeven aan een schoonmaakster bij 25 jaar dienst op het gemeentehuis van Veghel, of de klok uitgereikt voor het 50-jarig bestaan van een gebakkraam in Den Dungen.

Uniek

Enkele mijlpalen zijn écht maar voor weinigen weggelegd. Maar we weten één ding, als wij 108 jaar oud mogen worden, doen we dat graag met hetzelfde humeur als mevrouw Mathilde de Jong-Stenten uit Roosendaal.

Een aangepaste bijdrage van dit artikel verscheen eerder in het magazine Brabeau.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.