Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
twee kindjes zetten hun schoen bij de kachel

Ik zet mijn schoentje klaar

Het is in veel families een vast ritueel vanaf het moment dat de Sint weer in het land is: voor het slapen gaan je schoentje zetten.

Al zeker sinds de 15e eeuw worden schoenen gezet voor Sint Nicolaas. Eerst in de kerk door de armen, vanaf ongeveer 100 jaar later in de huiskamers bij mensen thuis. Op oude schilderijen zoals die van Jan Steen kunnen we zien wat de kinderen kregen: wie zoet is krijgt lekkers (pepernoten, speculaas, marsepein of andere zoetigheden), wie stout is de roe (of een zakje zout).

Sinterklaas is jarig

Ik zet mijn schoentje klaar

In het filmpje kun je zien hoe de kinderen van de familie Ebben uit 's-Hertogenbosch en de familie van der Meulen uit Eindhoven hun schoentje zetten in de jaren 50/60. Zelfs het jongste lid van het gezin van der Meulen mag meedoen.

Hier zet ik wat water, en wat

hooi voor 't paard

In de schoen gaat natuurlijk wat hooi of een wortel voor het paard, en misschien een mooie tekening voor de Sint?

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje,
gooi wat in mijn laarsje dank u Sinterklaasje!

En maar zingen tot je half bewusteloos bent

gooi wat in mijn schoentje

Dan nog even flink liedjes zingen, in de hoop dat Sinterklaas je hoort en je mooie zingen beloont... En de volgende ochtend in spanning naar beneden rennen om te kijken of er iets in je schoen zit.

Wie zoet is krijgt lekkers

Reacties

Jeroen van Eijk zei op 7 januari 2023 om 21:08

Prachtig en wat een nostalgie. Ga zo door. Ieder zijn of haar thema. Ik vond het thema Sinterklaas schoentje zetten savonds voor het naar bed gaan en sochtends kijnen wat je kreeg van die Sint vond heel mooi. Ik ga zeker verder kijken op Brabant in beeld. Wie weet wat ik nog meer ontdekt aan mooie film
Pje en foto' s?

BiB Lisette zei op 10 januari 2023 om 10:58

Wat leuk om te horen, Jeroen! Hartelijk dank voor je enthousiaste reactie. We zijn benieuwd welke thema's je nog meer gaat ontdekken. Veel kijkplezier!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.