Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Bartje Larmit uit Lage Mierde honderd jaar

Bartje uit Lage Mierde 100 jaar

En dan bereik je de onvoorstelbare leeftijd van honderd jaar. Het overkomt Bart - Bartje voor intimi - Larmit uit Lage Mierde in 1955. Deze mijlpaal brengt hem een bezoek van de burgemeester, een met takken versierde gevel en een serenade uit volle borst door de schooljeugd.

Bedkruik en speculaasjes

Ook het verjaardagsfeest van Bartje is niet compleet zonder cadeaus. Op zijn cadeautafel zien we onder meer pantoffels, een bedkruik, een pak speculaasjes, een pijp en pijptabak.

In 1955 viert Bartje Larmit zijn 100ste verjaardag

Van harte Bartje!

Reacties

Martin zei op 25 september 2021 om 20:38

De man met de bril op de foto's, is niet de burgemeester. Maar een neef van
Bertje Larmit.
Burgemeester v.d. Burg was toendertijd burgemeester.
Op het dorpsplein stond die dag de danstent van Paashuis. Het was een compleet dorpsfeest.

BiB Mathilde zei op 28 september 2021 om 20:24

Goed dat je ons dat zegt, Martin, bedankt. Kun jij je nog herinneren dat de danstent er stond?

Martin zei op 29 september 2021 om 20:34

Ik kan het zelf niet meer herinneren. Maar de fotostichting heeft nog enkele foto's van het feest in het dorp.

BiB Lisette zei op 30 september 2021 om 14:30

Wat leuk dat de stichting nog meer foto's heeft. Bedankt voor je reactie, Martin! Mochten jullie ze met ons willen delen, dan kunnen jullie altijd mailen naar info@brabantinbeelden.nl.

BiB Kaya zei op 4 oktober 2021 om 10:15

Via mail kregen we nog een mooie reactie op dit verhaal binnen van Jan den Dungen, die ik met zijn toestemming hieronder plaats:

Bertje (doopnaam Hubertus) was zijn werkzame leven ‘los’ werkman en verdiende de kost als dienstknecht bij boeren in de streek tussen Tilburg en Reusel. De laatste jaren werkte hij in de buitendienst van de toen nog zelfstandige gemeente Hooge en Lage MIerde. Hij kwam uit een Mierds gezin dat verder bestond uit twee broers en een zus. Bertjes vader Jan (* Hooge Mierde 1807) stierf jong, toen zoon Bertje nog geen twintig was. Zijn moeder Jaantje Donkers (* H.M.1813) bereikte de leeftijd van 87 jaar.

Terug naar het eeuwfeest. Het was volop feest in het dorp in 1955. Bertje werd opgehaald door zowat alle plaatselijke verenigingen vanuit het Liefdesgesticht in Lage Mierde waar hij als zo’n 35 jaar woonde en waar een ereboog voor hem was opgericht. Met zijn onafscheidelijke pijp werd hij in een feestelijke getooide auto naar de H. Stepanuskerk gebracht voor de Plechtige Hoogmis die door Pastoor van Elk werd opgedragen. Het feestcomité onder leiding van Burgemeester van den Burg was gestoken in keurige nieuwe boerenkielen met rode zakdoek. ’s Middags trok een feestelijke optocht door het dorp waarin een zestal wagens meereden die samen het leven van de 100-jarige uitbeelden. Later recipieerde Bertje met zijn hele gezelschap voor de Mierdse gemeenschap in een grote danstent, die Bertje voor het eerst in zijn leven betrad. Van het gemeentebestuur kreeg hij namens alle inwoners van Mierd een armstoel, die hij tot voor enkele maanden voor zijn 102e verjaardag heeft mogen gebruiken. In juli 1957 overleed Bertje.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.