Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Koningslinde voor de nieuwe vorst

Koningslinde voor de nieuwe vorst

Koningin Wilhelmina - net 18 jaar geworden - bestijgt op 6 september 1898 de troon. Om haar te eren worden in het hele land speciaal gekweekte koningslindes geplant. Sommige van deze Wilhelminabomen staan er nog altijd, zoals op de Bossche Citadel. Die boom gaat zelfs al een weekje eerder de grond in, op de verjaardag van de vorstin op 31 augustus.

Wilhelminaboom krijgt vervolg

Ook wanneer prinses Juliana 50 jaar later haar moeder opvolgt, worden overal koningsbomen geplant. Net als bij de kroning van prinses Beatrix in 1980 en die van prins Willem-Alexander in 2013. Het planten van bomen is sowieso een uitgebreide traditie rond koninklijke feestdagen, die nog altijd bij geboorte, kroonjaren of huwelijken in ere wordt gehouden.

18e verjaardag en inhuldiging reden voor feest

Verjaardag van H.M. de Koningin

Woensdag 31 augustus 1898, de 18e verjaardag van koningin Wilhelmina,  is ook in 's-Hertogenbosch een feestelijke dag. 'Het programma der feestviering' is goed gevuld: van 7 uur 's ochtends tot 12 uur 's nachts klinkt er muziek in de stad, is er een kerkdienst, worden er parades gelopen én wordt om 10.30 uur 'den Wilhelminaboom op de Citadel' geplant.

Op een bastion van de Citadel

Wilhelminaboom in 's-Hertogenbosch

De Wilhelminaboom die op 31 augustus geplant wordt op een van de bastions van de Citadel staat er nog steeds. Zien we op foto's van die dag een ielig boompje de grond in gaan. nu is het gigantische boom geworden die nog altijd daar aan de rand van de Bossche binnenstad te vinden is.

Loden koker met oorkonde

Het verhaal gaat zelfs dat tussen de wortels van deze boom nog een loden koker met oorkonde verstopt ligt. Dit valt op te maken uit aantekeningen in het zogeheten Garnizoensboek. In Schoonhoven, waar zo'n loden koker gevonden en geopend is in 2020 bleek het te gaan om een gelukswens voor de 18-jarige vorstin. Of de koker op de Citadel er echt (nog) ligt, is onbekend, en wat er op deze oorkonde te lezen is, blijft een mysterie.

Reacties

Henk Dobbelsteen zei op 2 januari 2023 om 15:04

Ik vind het fijn en mooi dat dit op internet staat. Bedankt en een goed 2023

BiB Lisette zei op 3 januari 2023 om 10:05

Dat is fijn om te horen, Henk! Veel kijkplezier op onze website en voor jou natuurlijk ook de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.