Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Twee rare sinterklazen

Merkwaardige klazen

Weinig voorkomens zijn zo iconisch als dat van onze goedheiligman: een rode mijter met een gouden kruis, een rode mantel en een witte baard, Sinterklaas herken je uit duizenden.

Maar na wat nauwkeuriger kijken troffen wij een aantal vreemde klazen aan in ons archief. Deze plaatjes kloppen niet helemaal met het beeld dat je verwacht bij een Sint. Kijk mee naar de vreemde (hulp)sinterklazen die wij ontdekten.

Dag Sinterklaasje

In de onderstaande video zie je een aantal Sinterklazen die er net iets anders uitzien dan je zou verwachten. Wat dacht je van Sint in een broek in plaats van zijn tabberd, of met een zonnebril onder zijn mijter? Of een Sint met wel een baard, maar geen snor?

Soms is er een goede reden voor het merkwaardige uiterlijk van een Sinterklaas: de beelden van de Sinterklaas met de broek (de eerste beelden in de bovenstaande video) komen uit 1945 en in de originele film doet de voice over de suggestie dat Sint zijn kleding aan heeft moeten passen in verband met de textielschaarste.

is dat een elastiekje?

Bijzondere baarden

We kennen Sinterklaas als een man met een hagelwitte, netjes verzorgde baard en haardos. Maar op de volgende foto's lijkt Sint soms zijn baard vergeten te kammen. En spotten we daar een elastiekje?

Lieve sinterklaas, u ziet

een beetje pips

Sommige Sinterklazen zijn iets te enthousiast met het poederen van hun gezicht...

Sint, bent u dat?

Soms heeft Sint blijkbaar geen zin in zijn vertrouwde rode mijter en mantel. Waarom precies weten we niet, maar deze Sinterklazen doen ons wat vreemd aan...

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.