Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
kappers

Naar de kapper

Alleen de dode puntjes bijwerken, of ga je voor een compleet nieuw kapsel?

Een coupe vogelnest kan je naar een goede kappersbeurt doen verlangen, maar ook voor de ontspanning is een bezoekje aan de plaatselijke salon fijn. Kijk mee naar kappersbeelden van vroeger.

knip knip knip knip knip knip

Hoeveel mag eraf?

Bij deze oude beelden valt het meteen op dat de kapsalon niet alleen vol zit met dames die hun haren in model laten brengen, maar ook dat dat kappers witte jassen en schorten dragen.

Een kijkje bij de kapper

Kapsalons

dagenlang plezier van

een watergolf

Verstevigingsvloeistof, krullers, droogkap en puntkam

Nu ga je meestal om je haar te laten knippen of verven, maar vroeger gingen dames ook tussendoor naar de kapper om hun haar 'in de krul' te laten zetten. Haren wassen, de typische blauwe verstevigingsvloeistof erin, krullers indraaien en onder de droogkap ermee. Daarna werd het haar met een puntkam getoupeerd en uitgekamd en liep je met een prachtige, volumineuze coupe de deur uit. Je had er plezier van totdat je je haar weer waste.

Reacties

Paul Dirks zei op 19 maart 2021 om 12:11

Erg leuk die oude kapsalons . Zo'n 55 jaar terug gingen wij naar Jacques vd Waarsenburg op de wal in Helmond.
Naast kapper was hij ook kunstenaar. Een heel bijzondere man. Als mn broer en ik binnen waren sloot Jacques de deur. Gaf mij wat geld om Bosche bollen te gaan halen bij Kuipers de Nijs . We werden eerst geknipt en daarna heerlijk smullen ;-) Wat een feest. Jacques zag er ook echt uit als n kapper . Met een prachtige krulsnor die altijd omhoog stond van de lol. Later vroeg hij aan mij of ik naar zn schilderijen wilde kijken. Echt geweldig. Hij beschilderde ook ouwe spijkerbroeken kan ik me herinneren. Die verwerkte hij dan op het doek. Een man om nooit meer te vergeten .

BiB Mariët zei op 22 maart 2021 om 09:58

Dat kan ik me helemaal voorstellen Paul, wat een bezoek moet dat geweest zijn. Normaal gesproken is naar de kapper gaan al leuk, maar zo'n kapper maakt het extra leuk. Kun je ons misschien nog zeggen wat voor soort schilderijen hij maakte? En verkocht hij daar wel eens iets van dat je weet?

 

Paul Dirks zei op 22 maart 2021 om 10:36

Dag Mariet,

Leuk dat je reageert . Het waren soms landschapachtige maar niet erg realistisch ......meer gefantaseerd . Ook koppen ( zag hij de hele dag;-). En verder wat in hem op kwam. Of hij ooit iets verkocht weet ik niet. Mn tante Nelly uit Deurne had een werk van hem. Overigens als ik dat gevraagd had.....zou hij n heel grappig antwoord gegeven hebben. Hij maakte overal grappen over .
In 1980 heeft Ben van Lieshout een film over SJAAK gemaakt. Die heb ik overigens gezien in het oude filmhuis in Helmond.

BiB Mariët zei op 22 maart 2021 om 12:57

Bedankt voor je reactie Paul. Wat grappig om te lezen dat hij 'koppen' schilderde, als je al de hele dag koppen ziet natuurlijk :).

Wat zou ik graag die film willen zien Paul. Bewegend beeld van deze unieke kapper, daar ben ik echt benieuwd naar. Zou die film nog ergens zijn?

 

Paul Dirks zei op 22 maart 2021 om 14:30

Dag Mariet ( ik kan de : niet zetten) Er wonen nog een zoon en n dochter van hem in Helmond. Een zoon (Edwin) heeft nog een kapsalon op de Wal in Helmond. Heb net gebeld maar niet het correcte nummer. Er is ook nog een dochter Yvon. En wellicht heeft Ben van Lieshout nog n kopie. Ik gebruik geen Facebook..... moet zeker achter te komen zijn.

BiB Mariët zei op 23 maart 2021 om 14:26

We houden ons aanbevolen Paul, wat leuk dat je zoveel moeite doet om de film te kunnen achterhalen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.