Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Kinderen rond een ijscokar van Campina

Wie wil er een ijsco?

Wat is op een hete zomerdag fijner dan afkoelen met een lekker koud ijsje?

IJsjes werden al gegeten lang voordat er koelkasten of vriezers waren: zelfs de oude Romeinen maakten ijsjes van sneeuw gemengd met honing. Na de industriële revolutie werd ijs steeds bereikbaarder voor het grote publiek. Als er een ding is dat deze foto's en filmbeelden bewijzen, is het dat er altijd ruimte is voor een ijsje. Zelfs op de foto gemaakt na een bombardement in Boxtel in 1940 is een ijscowagen te zien...

ik heb een goed idee!

Zullen we een ijsje halen?

Vroeger kreeg je als kind een centje om gewoon zelf een ijsje te gaan halen bij een winkel of ijskar in de buurt, helemaal alleen.

Volgens mij hoor ik iets...

Het is de ijscokar!

Wat een feest is het als de ijscoman langskomt

De verschillende karren waaruit deze ijsventers hun ijsco's verkopen zijn prachtig om te zien: glimmende koperen deksels, mooi geschilderde letters en vrolijke parasols.

Chocolade, aardbei, pistache of smurfensmaak

Hoeveel bolletjes mag ik?

IJsjes op een hoorntje bestaan sinds het begin van de twintigste eeuw. Het verhaal gaat dat een ijsverkoper op de Wereldtentoonstelling in St. Louis in 1904 door zijn papieren bakjes om ijs in te serveren heen was, en daarom wafels van de wafelverkoper naast hem gebruikte. Hoe het gebruik ook ontstaan is, de combinatie bleek een groot succes.

Ook ijsjes zijn aan mode onderhevig: een hoorntje met één of meer bolletjes, blokjes roomijs in een kartonnen verpakking, een waterijsje op een stokje of een softijsje van de cafetaria.

Reacties

jan van dijk zei op 3 oktober 2021 om 19:33

Campina ijs warm aanbevolen .Maar Campina maakte ijs ,en de lekkerste ijs was van Sibema de ijsmakers uit Zuid-Limburg de cooperatie die in 1971 werd gefuseerd met campina en sibema verdween en campina is begin jaren '90 verkocht aan nestle

BiB Mariët zei op 4 oktober 2021 om 11:08

Bedankt voor je reactie Jan, dus eigenlijk heeft Campina het ijsmaken geleerd van Sibema?

Jan AM Verhoeven zei op 20 juli 2022 om 21:52

Er bestaat in Begië een firma YSCO. Wat de relatie is met de vroegere Amsterdamse firma IJSCO is mij niet bekend.
Wikipedia verklaart de naam ijsco:
“ Het woord ijsco is afgeleid van 'Automatische IJscompagnie der Amsterdamsche banketbakkers', een bedrijf dat vanaf de jaren '10 van de twintigste eeuw ijswagentjes exploiteerde. Op de zijkant van de wagentjes stond ijsco., wat tot soortnaam is geworden.”

BiB Lisette zei op 21 juli 2022 om 09:26

Heel interessant om te weten waar het woord ijsco vandaan komt. Het heeft dus al een geschiedenis van ruim een eeuw. Bedankt voor het delen, Jan!

lambert bogers zei op 22 juli 2022 om 14:37

de letters van sibema was een samenvoeging van melkfabrieken in sittard beek maastricht.

BiB Mariët zei op 22 juli 2022 om 19:55

Bedankt Lambert voor je uitleg over de herkomst van de naam Sibema. En was het echt het lekkerste ijs van Limburg, of heb je het nooit kunnen proeven?

lambert bogers zei op 22 juli 2022 om 20:34

Nee dat niet maar ik heb jaren bij Campina gewerkt als Chauffeur.

BiB Mariët zei op 22 juli 2022 om 21:01

Dus wel veel ijs gegeten door de jaren heen :)

Eric Giepmans zei op 8 april 2024 om 15:34

Vroeger had de ijscoman die smeerijs verkocht een apparaatje waarmee hij de dikte van een ijsje kon bepalen.
Dat waren apparaatjes waar die ronde koekwafels in pastte. Als je een ijsje van 50 cent wilde kreeg je een ijsje van 1 cm dik ongeveer. Bij 75 cent 1,5 cm en bij 1 gulden 2 cm smeerijs en aan beiden kanten een wafel. Aan de zijkant zat een hendeltje aan een veer ofzo waar hij de dikte mee kon bepalen.
Hoe heet dat apparaatje en nog ergens te koop?

BiB Mariët zei op 8 april 2024 om 21:08

Wat een leuke vraag Eric, wij zijn samen met jou erg benieuwd of er kenners zijn die jouw dit antwoord kunnen geven.

Eric Giepmans zei op 9 april 2024 om 11:43

Hallo Mariët,
Ik weet al meer over de ijsschep. Ik had een bericht geplaatst op Facebook op de pagina Helmond , hoe het toen was. En daar ook een aantal reacties gekregen.
Hieronder de link om te bekijken als je OOK Facebook hebt.

https://www.facebook.com/share/p/2g12qjgYdzBB7GDv/

BiB Mariët zei op 9 april 2024 om 12:36

Bedankt Eric, voor je linkje. Nu snap ik ook precies wat je bedoelt. Volgens mij had of heeft de IJsvogel in 's-Hertogenbosch deze ook, maar dan vierkant als dat kan?
 

Eric Giepmans zei op 9 april 2024 om 19:58

Ik had al iets gevonden wat moet gaan lukken. Ik heb er ook foto's over geplaatst bij die link in de reacties. Anders mag je me wel mailen hoor Mariët. De Ijsvogel is een lunchroom zag ik, maar dus geen verkooppunt van ijsscheppen etc.

BiB Mariët zei op 10 april 2024 om 08:16

Wat fijn om te horen dat het inmiddels al gelukt is. Ik bedoelde trouwens met de IJsvogel, dat ze daar een ijsschep gebruikten, niet verkopen inderdaad.

Verder heb ik je mailadres uit je reactie verwijderd, ivm mogelijke spam. Achter de schermen staat dat nog wel hoor, dus mocht het ooit nog nodig zijn om contact te hebben, dan is dat zeker mogelijk!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.