Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Jef wordt gehuldigd met krans

Grote huldiging voor Jef van de Vijver

In Brabant waren succesvolle wielrenners vroeger echte volkshelden.

Hoe populair de sporters waren is te zien aan de hoeveelheid publiek die toestroomde voor een huldiging van renners die na een overwinning in het buitenland thuiskwamen. Zo ook bij Jef van de Vijver, nadat hij wereldkampioen werd in 1937.

Een opvallend talent

Toen Jef van de Vijver (geboren in Teteringen, 1915) als medewerker van Kwatta wedstrijdjes begon te fietsen viel hij al snel op door zijn talent. Binnen een paar jaar wist hij amateur sprintkampioen van Brabant te worden.

In 1937 deed hij mee aan het Wereld Kampioenschap amateur-sprinten in Kopenhagen. Hij ging er niet met veel vertrouwen naartoe: vlak voor het kampioenschap was hij hard ten val gekomen en dat had zijn zelfvertrouwen aangetast. Zijn moeder stuurde hem op precies het juiste moment een telegram om hem een hart onder de riem te steken:

Volhouden Jef, tanden op elkaar. Je moeder.

Hulde aan de overwinnaar

Het telegram heeft blijkbaar effect: van de Vijver heeft zijn zelfvertrouwen terug en wint het wereldkampioenschap. Bij zijn thuiskomst in Roosendaal wachten massa's uitgelaten fans op hem. Deze gebeurtenis is belangrijk genoeg om vastgelegd te worden door het Polygoonjournaal.

Op de beelden is goed te zien hoe druk het is: Jef moet zich met moeite door een mensenmassa worstelen om bij de auto te komen die hem naar het gemeentehuis brengt. Hij gebruikt de camera ook nog om zijn supporters te bedanken.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.