Dit beroemde, bronzen beeldje van 'de contente mens' staat in Eersel. Het is gemaakt door Richard Bertels in 1957, als symbool voor de gemoedelijke volksaard van Brabanders in het algemeen, en de bewoners van de Kempen in het bijzonder.
Een klein boertje, handen op de rug, staart kalmpjes voor zich uit vanonder zijn pet en lijkt volledig onverstoorbaar en tevreden.
Een echt Brabants menneke
Is content zijn goed?
Tegenwoordig kijken we daar misschien wat anders naar. Waarom zou je je schikken in je lot, in plaats van proberen er iets beters van te maken? Is dat niet heel passief? Het is voor ons nu moeilijk voor te stellen dat je braaf doet wat de pastoor je zegt, keihard werkt zonder daar heel veel voor terug te krijgen en dat je daar niet eens over klaagt maar het heel normaal vindt. Maar dit echt Brabantse menneke lijkt deze gedachten niet te hebben.
In Eersel is ‘ne mens content
vio viola violier
want ès ge in dè dörpke bent
dan hedde veul plezier
Het bronzen beeldje werd rond 1957 gemaakt door Richard Bertels. Naar het schijnt was Jantje Mollen, een 85-jarige man uit Duizel, model.
Het werd eerst geplaatst op de binnenplaats van het nieuw gebouwde gemeentehuis, maar vond later een permanente plaats op de Markt, bij de boterlinde. Daar kun je het beeldje nog altijd bekijken.
Kleine replica's van dit beeldje zie je nog wel eens op schoorsteenmantels in Brabant staan. Dit symbool van Brabantse gemoedelijkheid wordt bij feestelijke gelegenheden ook vaak cadeau gedaan aan bezoekers van boven de rivieren.
Komt hij je bekend voor?
Misschien ken of kende jij wel iemand die ook zo tevreden was en zoveel rust uitstraalde. Een opa bijvoorbeeld, of een buurman. Zo'n echt Brabants menneke.
Reageren
4 Delen