Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
het standbeeld de contente mens

De contente mens

Een klein boertje, handen op de rug, staart kalmpjes voor zich uit vanonder zijn pet en lijkt volledig onverstoorbaar en tevreden.

Dit beroemde, bronzen beeldje van 'de contente mens' staat in Eersel. Het is gemaakt door Richard Bertels in 1957, als symbool voor de gemoedelijke volksaard van Brabanders in het algemeen, en de bewoners van de Kempen in het bijzonder.

Niets met -te ervoor is goed, behalve tevreden

Gemoedelijke inborst

De gemoedelijke Brabander had misschien niet veel, maar was tevreden met wat hij wel had. Armoede waren Brabanders wel gewend, en de Kempenaren misschien nog wel meer. Je ertegen verzetten had geen zin, dus waarom zou je dat doen ?

Een echt Brabants menneke

Is content zijn goed?

Tegenwoordig kijken we daar misschien wat anders naar. Waarom zou je je schikken in je lot, in plaats van proberen er iets beters van te maken? Is dat niet heel passief? Het is voor ons nu moeilijk voor te stellen dat je braaf doet wat de pastoor je zegt, keihard werkt zonder daar heel veel voor terug te krijgen en dat je daar niet eens over klaagt maar het heel normaal vindt. Maar dit echt Brabantse menneke lijkt deze gedachten niet te hebben.

 In Eersel is ‘ne mens content
vio viola violier
want ès ge in dè dörpke bent
dan hedde veul plezier

Het bronzen beeldje werd rond 1957 gemaakt door Richard Bertels. Naar het schijnt was Jantje Mollen, een 85-jarige man uit Duizel, model.

Het werd eerst geplaatst op de binnenplaats van het nieuw gebouwde gemeentehuis, maar vond later een permanente plaats op de Markt, bij de boterlinde. Daar kun je het beeldje nog altijd bekijken.

Kleine replica's van dit beeldje zie je nog wel eens op schoorsteenmantels in Brabant staan. Dit symbool van Brabantse gemoedelijkheid wordt bij feestelijke gelegenheden ook vaak cadeau gedaan aan bezoekers van boven de rivieren.

Komt hij je bekend voor?

Misschien ken of kende jij wel iemand die ook zo tevreden was en zoveel rust uitstraalde. Een opa bijvoorbeeld, of een buurman. Zo'n echt Brabants menneke.

Reacties

C van KAAM zei op 25 december 2021 om 18:40

Mooi materiaal !

BiB Mariët zei op 27 december 2021 om 13:01

Dank C. van Kaam, dat vinden wij zelf ook !

Jan-Pieter zei op 22 november 2023 om 13:48

Prachtig al dit oude en vooral mooie materiaal. Dit roept allerlei, meestal leuke, herinneringen bij mij op.

BiB Mariët zei op 22 november 2023 om 14:33

Wat leuk om te horen Jan-Pieter. Zijn daar nog leuke herinneringen bij die je met ons wil delen wellicht? :)

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.