Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
 Filmstill Ringfilm Steenbergen 1965

Een dag in Steenbergen

Tientallen Brabantse dorpen en dorpjes kregen halverwege de vorige eeuw een eigen dorpsfilm. Vaak gemaakt door de firma Adolfs. Minder bekend is dat ook andere amateurs én professionals hun eigen variant op de dorpsfilm maakten. Zoals de commerciële Firma Ring, van de spaarzegels.

Zegeltjes plakken

Korting, gratis producten, spaaracties: ook in Brabant zijn we er dol op. Zo had je in de jaren zestig de spaarzegels van Ring. Sparen voor producten kon bij de plaatselijke bakker, slager of automonteur; de zogenaamde (k)ring-winkelier. Om de zegeltjes en de deelnemende winkels te promoten, liet de overkoepelende Firma Ring Verkoop Systeem in de jaren zestig in 28 plaatsen in heel Nederland promotiefilms maken. Zoals in Steenbergen.

“Een dag in Steenbergen. U gaat nu de enige maanden geleden opgenomen documentaire van Steenbergen zien. Deze film is tot stand gekomen in samenwerking met de harmonie Amicitia. [...]

Wij hebben met veel plezier deze documentaire samengesteld en wensen u met de voorstelling veel genoegen.”

Voice-over aan het begin van de film Een dag in Steenbergen

Ringfilm Bussum

Steenbergen anno 1965

Kleuters spelen spelletjes in een kring - "Annemaria Koe-koek" - en oudere kinderen zitten aan houten bureaus in keurige rijen. De regisseur zal hen gevraagd hebben een vinger op te steken, en lachend voldoen ze aan zijn verzoek. We nemen natuurlijk een kijkje bij verschillende winkels en bedrijven; het is immers reclame. Een prominente rol in deze film is ook weggelegd voor muziek. Zo zijn we onder meer getuige van repetities van het zangkoor en de harmonie. Ook veel Steenbergse (sport)verenigingen komen wel even in beeld: gymnastiek, korfbal en stijldansen bijvoorbeeld. "Één - zij - sluit - één - zij - sluit." En we kijken mee met de scouting, een potje biljart in het café en een opfriscursus EHBO.

Zegeltjes van de rol

Naast een tijdsbeeld is dit ook een film met een overduidelijke reclameboodschap. De fijnste vleeswaren, worstsoorten en opgemaakte schotels van zelf geslacht vee haal je bij modelslagerij P. Lardenoy, want "alleen het beste van de koe gaat naar onze klanten toe". Voor kleding- en schoenreparatie is Jan Quintus "de vak man die ook repareren kan". En voor rijles in nieuwe wagens ben je bij autorijschool J. Slokkers aan het juiste adres.

"Alleen het beste van de koe
gaat naar onze klanten toe"

Andere bedrijven die voorbij komen, zijn: oliehandel M. Kostermans en zn., firma Dorst-Hertogs, houthandel Albers, AKU, Eling Visser, firma M. Bax, schildersbedrijf Bax-Zandboer, garagebedrijf Faasen en bloemenmagazijn De Zonnebloem. Allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat je er Ring zegels spaart, wat ze een plek in deze film en daarmee in ons filmgeheugen heeft opgeleverd.

"Dit was Steenbergen anno 1965. Over enkele jaren hopen wij u deze film weer te laten zien."

Voice-over aan het einde van de film Een dag in Steenbergen

Achtergrond reclamecampagne

Firma Ring Verkoop Systeem

De 'Ringfilm' is bedacht door de firma Ring Verkoop Systeem als onderdeel van een  reclamecampagne voor haar product: Ring spaarzegels. In 28 plaatsen in heel Nederland liet de firma een promotiefilm maken die gratis in het dorp vertoond werd.

Door ook te filmen op het schoolplein, in de klas en bij verenigingen kwamen veel dorpsgenoten wel even in beeld, zeker de kinderen. Zo hoopte de firma de lokale bevolking warm te krijgen voor de filmvertoning. En voor de reclameboodschap natuurlijk. Of het effect had? We zijn benieuwd!

"(Her)ken jij mensen of plekken uit deze film? Weet jij nog dat de film gemaakt en vertoond werd? Laat het weten in een reactie onder dit verhaal"

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.