Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Truus Smulders-Beliën, Amsterdam 1947 (foto: J.D. Noske/Anefo, collectie Nationaal Archief nr. 2.24.01.09-902-2367)

Ons mevrouw: de eerste vrouwelijke burgemeester

Ze wordt vlak na de oorlog als eerste vrouw in ons land benoemd tot burgemeester: Truus Smulders-Beliën. In Den Haag vinden ze haar wel eens lastig, maar in haar dorp de Beerzen is ze populair.

DAF cadeau

Zo blijkt ook als ze na 12,5 jaar in het eerste ambt van haar burgers een van de eerste DAF personenauto's cadeau krijgt. "Ik vind het veel en veel en veel te veel", zo zegt mevrouw Smulders hier in haar jubileumspeech zelf over. Benieuwd hoe dat klinkt? Je hoort het in onze podcast.

AVRO en Polygoon

In de media

Voor de podcast Het geheugen van Brabant doken we Truus' stem namelijk op uit het radio-archief van de AVRO. En niet alleen de radio bezocht Nederlands eerste en enige vrouwelijke burgemeester. Ook het Polygoon bioscoopjournaal reisde vaker naar Middelbeers voor nieuws over 'ons mevrouw'.

Het verslag van de 'overtrek' van het gezin Smulders en dat van een bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard - beide in 1949 - kun je verderop in dit artikel in hun geheel bekijken. Beluister de podcast voor nog veel meer over het leven en werk van deze markante dame.

Luister naar de podcast over Truus Smulders

"Ondanks die teleurstellingen, ook in het ambtelijke werk, durf ik u werkelijk te verklaren dat ik iedere dag, iedere dag opnieuw, dankbaar ben en met een blij gemoed aan het werk begin."

Burgemeester Truus Smulders-Beliën, AVRO radio 16-10-1958 via Beeld & Geluid

"Wij waren de eerste die een vrouwelijke burgemeester kregen en daar hebben wij het mee gedaan [...] Maar we hebben het er wel goed mee gedaan, want het is ontzaggelijk goed bevallen."

Locoburgemeester J.A. Roefs, AVRO radio 16-10-1958 via Beeld & Geluid

Reacties

Jan Cremer zei op 27 maart 2023 om 11:32

Schitterende beelden ,opvallend de vele brabantse poffers die destijds nog werden gedragen,helaas nu vrijwel verdwenen.

BiB Lisette zei op 28 maart 2023 om 10:31

Hartelijk dank voor je reactie, Jan. Jammer inderdaad dat de poffers vrijwel niet meer gedragen worden. Gelukkig hebben we de foto's en films nog ;) Veel kijkplezier!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.