Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Koffie, krentenmik en kadetjes

De Brabantse koffietafel

Het is op en top Brabants: de koffietafel. Koffie, krentenmik en kadetjes, natuurlijk geserveerd op boerenbont servies.

Traditie

De Brabantse koffietafel komt voort uit de traditie om bij begrafenissen en huwelijken een uitgesteld ontbijt te serveren. Dit werd gedaan omdat je nuchter naar de kerk moest gaan. Dit ontbijt na de mis, dat steeds uitgebreider werd dan het normale ontbijt, groeide uit tot wat we nu kennen als de Brabantse koffietafel. Veel mensen associëren de koffietafel nog met begrafenissen, maar ook voor feestelijke gelegenheden werd de tafel gedekt.

Vroeger en nu

Brabantse koffietafel

In de onderstaande video kun je zien dat Koningin Juliana bij haar eerste officiële bezoek aan Noord-Brabant, hoe kon het ook anders, aan de koffietafel mocht aanschuiven.

Niet luxe of exotisch

Eenvoudige kost

Wat je dichtbij haalt is lekker

Ook al is de koffietafel een uitgebreid maal, je ziet terug dat het zijn wortels heeft in een arme streek. Luxe of exotische etenswaren zul je niet snel zien. Er werden vroeger eenvoudige, lokale producten geserveerd, zoals zult, kaas en brood. Tegenwoordig zie je ook warme gerechten zoals soep of worstenbroodjes en Brabantse eierkoeken op de tafels staan. De traditie van de Brabantse koffietafel gaat ver terug in de tijd. Kijk maar eens naar deze foto's.

Reacties

Jan van den Dungen zei op 4 oktober 2021 om 14:33

Oorspronkelijk was hier in de Kempen de koffietafel na de uitvaart, bestemd voor veelal genodigden, die van buiten de sterfplaats kwamen. De mensen die in eigen plaats woonden, gingen gewoon naar huis en daar hun eigen maaltijd gebruiken.

BiB Lisette zei op 5 oktober 2021 om 14:02

Dat is heel interessant, Jan! Bedankt voor je reactie. Kwam het misschien weleens voor dat inwoners van het dorp zelf toch stiekem aanschoven bij de koffietafel of was dat niet mogelijk?

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.