Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
vliegtuig

Oorlogsmuseum Overloon

Het Oorlogsmuseum in Overloon is een indrukwekkende plek, waar je kunt leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Vroeger heette het museum het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. Het staat op de plek waar in 1944 de slag om Overloon plaatsvond. Na die slag bleef er zoveel oorlogsmateriaal zoals tanks en andere voertuigen op de locatie achter, dat er besloten werd het slagveld te bewaren als een museum. Vanaf het begin, tot vandaag de dag, is deze plek een populaire bestemming om te bezoeken voor zowel gezinnen als scholen. Omdat sommige bezoekers een camera meenamen, kunnen we meekijken naar beelden van hun ervaringen daar.

een bezoek aan een beladen plaats

uitstap naar overloon

Wat meteen opvalt bij het zien van deze beelden, is dat er geen eerbiedige afstand wordt bewaard tot de oorlogsvoertuigen, maar dat ze beklommen worden alsof het speeltoestellen zijn. Niet alleen door de kinderen, maar ook door leraren in pak die op schoolreisje zijn met hun klas.

Een leuk uitstapje

Blijkbaar werd een bezoek aan dit museum door veel bezoekers echt als leuk, ontspannen uitstapje gezien, de luchtige benadering zie je ook terug in andere aspecten. De beelden van deze bezoekjes staan bijvoorbeeld vaak op dezelfde banden als uitstapjes aan bijvoorbeeld de Efteling of het strand en worden op dezelfde manier beschreven als er commentaar bij zit. Er is meer aandacht voor de hertjes en de hei waarop gerend kon worden, dan voor de geschiedenis van de objecten die te zien zijn.

Onder de beelden werd door de filmer vrolijke muziek uit die tijd gezet, zoals 'Marina' van Rocco Granata. Uit een bord dat zichtbaar is op de beelden blijkt dat het museum zelf het beklimmen van de voertuigen niet afkeurt: er wordt alleen gewaarschuwd dat het op eigen risico is. Muziek is wel verboden.

Leren en gedenken

Maar uiteraard is in het museum ook genoeg te leren voor wie wil. Op de filmbeelden zien we dat sommige schoolklassen opdrachten meekrijgen terwijl ze in het museum zijn.

Naast de oorlogsvoertuigen zijn er bij het museum ook verschillende monumenten en gedenkboeken te vinden, net zoals de laatste rustplaats van de gevallenen.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.