Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Glimmende traktoren en machtige machines op Velder

Glimmende traktoren en machtige machines

Bij Landgoed Velder werd er een speciaal station voor aangelegd, een platform van bielzen dat alleen in gebruik was tijdens de Landbouwwerktuigendagen. Hoe anders konden de 100.000 boeren en boerinnen zo massaal in Liempde geraken als met de trein, zullen de organisatoren gedacht hebben.

100.000 bezoekers

In de hoogtijdagen trok het evenement dan ook maar liefst 80.000 tot 120.000 bezoekers. Vanuit het hele land kwamen ze, de landbouwers die kennis wilden maken met de nieuwste snufjes op het gebied van techniek en landbouw. De Tuinbouwbond van de NCB organiseerde de nationale werktuigendagen in 1948 voor het eerst; in 1996 werd de laatste editie gehouden.

Allemaal uitstappen!

Station Liempde-Velder

Foto's van publiek

Kijken naar toeschouwers

De bezoekers en exposanten was het natuurlijk te doen om de modernste technieken op het gebied van landbouwwerktuigen. Voor wie nu naar deze foto's kijkt, zijn de mensen die erop staan minstens zo interessant als de machines.

De techniek staat voor niets

35 Miljoen aan apparatuur

"Steeds sterker wordt het landbouwbedrijf gemechaniseerd en men krijgt ook steeds meer oog voor comfort en veiligheid."

Krentenbrood op servies van Boerenbont voor prins Claus

Hoog bezoek

Op 7 mei 1969 opent niemand minder dan Prins Claus de 22ste editie. Aandachtig bekijkt hij de landbouwmachines en laat hij zich rondleiden over het terrein. De prins is ook niet te beroerd om zelf eens zo'n werktuig uit te proberen. De lunch krijgt hij geserveerd op servies van Brabants boerenbond; en op een landbouwdag smeert zelfs een prins zijn bammetjes zelf.

Reacties

G.J. Veltman zei op 5 juli 2021 om 10:53

In 1954 ben ik als bankwerker bij Heesters in Haaren begonnen en voor de Liepse landbouwdagen was het aanpoten van 6 uur s`morgens tot heel laat. Maar het was er heel goed werken bij Jan, Lauren en Ad Heesters en Papa Heesters oude Piet noemde we hem die was helemaal geweldig voor het personeel.
S`morgens om 6 uur stond hij al met beschuit en peperkoek en warme thee ons op te wachten het was een hele drukken maar een fijne tijd.

Gerard Veltman

BiB Mariët zei op 5 juli 2021 om 19:50

Wat mooi Gerard, dat je met zo'n goed gevoel op het werken bij dit familiebedrijf terug kijkt. Zo'n werkgever gun je echt iedereen. En dan maakt hard werken misschien niet eens meer zoveel uit toch? Heb je er lang gewerkt?

Emiel Verwijst zei op 20 juli 2021 om 13:46

En in 1973 Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, zie bhic.nl.

BiB Mariët zei op 20 juli 2021 om 15:43

Dus de Liempde landbouwwerktuigdagen bleven maar Koninklijk bezoek trekken! Wat leuk dat ze daar naar toe kwamen. Bedankt voor de tip Emiel.

BiB Mathilde zei op 20 juli 2021 om 21:15

Gerard reageerde nog per mail op de vraag van Mariët. Met zijn toestemming plaats ik zijn reactie ook hier:

Ja Mariet, 5 jaar het was mijn eerste baas in opleiding. Toen ben ik veranderd in opleiding constructie en hoefsmid. Ik heb tot mijn 22 vele verschillende opleidingen gehad en kreeg toen de kans na een zwaar examen onderhoudt monteur - machinesteller te worden bij Michelin Hierna volgde ik weer 3 cursussen verwarming, sanitair en hydrauliek waarna ik aangenomen werd als chef-monteur op een grote jachtwerf waar ik al wat ik geleerd had in de praktijk kon brengen tot daar in 1980 de klad in kwam en heb mijn oud vak weer opgenomen als fijn bankwerker en mijn eigen gespecialiseerd in het verwerken en ontwerpen van RVS voor jachten van 1000 000 per meter. Ik werkte alleen samen met architecten die opdrachten uit. Dat waren jachten van ongeveer 80 m lang met heli-dek, operatiekamers, filmzalen, zwembaden enz. enz dit heb ik tot mijn pensioen gedaan en altijd met plezier gewerkt.

Verleden jaar hadden ze mij nog uitgenodigd voor een reünie van uit een oud klanten bestand van die eerste werf waar ik gewerkt had, ik kreeg toen nog lof over het werk wat ik voor hun verricht had.

Dit was een fijne dag voor mij.

BiB Mariët zei op 21 juli 2021 om 09:03

Bedankt voor je mooie reactie Gerard. De basis die je bij het bedrijf Heesters in Haaren gekregen hebt, is je dus je verdere leven altijd van pas gekomen. En wat leuk dat je bij de reünie van de werf geweest bent, ik kan me voorstellen dat dat een enorm leuke dag geweest is voor je.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.