Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Nieuw: drinkwater uit de kraan

Nieuw: drinkwater uit de kraan

Het is bijna niet voor te stellen dat nog geen eeuw geleden drinkwater uit de kraan in Brabant nog lang niet vanzelfsprekend was. Water uit de pomp was hier tot ver in de 20ste eeuw de standaard. Ook in Oss.

In 1935 was het daar dan eindelijk zo ver. Op zaterdag 19 januari 1935 krijgt Oss voor het eerst goed drinkwater uit de kraan. Het waterleidingnet wordt feestelijk in gebruik genomen, met notabelen op het bordes van het stadhuis, het volkslied gespeeld door de harmonie en een halsbrekende brandweerdemonstratie. Dankzij een prachtig oud filmpje en een handvol foto's zijn wij getuige.

Polygoonjournaal uit 1935

Oss krijgt waterleiding

Water uit 's-Hertogenbosch

Beste water van Nederland voor een zacht prijsje

's-Hertogenbosch had al vanaf 1887 goed drinkwater uit Nuland, dat via de watertoren aan het Hinthamereinde over de stad verspreid werd. Het Bossche stadsbestuur probeert in de jaren 30, samen met de provincie, ook andere plaatsen in de omgeving te stimuleren tot de aanleg van waterleidingen. Die zijn niet al te happig. In 1935 gaat Oss dus alsnog voor de bijl. Burgemeester Ploegmakers van Oss zal tevreden zijn geweest, net als zijn Bossche collega Van Lanschot, zo lezen we in de krant:

"De eerste plannen dateeren reeds van 1919. De kosten, die aanvankelijk werden geraamd op 324.000 gulden blijken ten slotte 268.000 gulden te hebben bedragen; een belangrijke besparing dus. [...]

Het water, dat uit Den Bosch betrokken wordt, is, zooals burgemeester Van Lanschot in een speech zeide, het beste van Nederland."

Citaat uit  De Telegraaf, 21 januari 1935 (bron: Delpher)

Fotoverslag van Het Zuiden

Watertoren en brandweer

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.