Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
dienstmeisjes

Dienstmeisjes

We kennen het tegenwoordig vooral uit series zoals Downton Abbey: grote huizen waar het huishouden gedaan wordt door personeel in uniform.

Maar niet zo heel lang geleden was het ook in Nederland nog een stuk gebruikelijker om meisjes met witte schorten aan het werk te zien in huis. In het eerste deel van de 20e eeuw werkten veel vrouwen en meisjes als huishoudelijk personeel, of dienstbode.

Soms formeel, soms ontspannen

Dienstmeisjes in huis

Op de achtergrond maar ook een

Visitekaartje

Bediendes hielden zich over het algemeen op de achtergrond, en je ziet ze niet heel vaak terug op foto's of in films omdat ze niet vaak vastgelegd werden terwijl ze aan het werk waren. Toch fungeerden ze ook als een soort visitekaartje voor het huis waar ze werkten. Zij waren vaak degenen die de deur open deden voor bezoek, en werkten bij diners en feestjes als serveerster.

Hard werken

Voor de uitvinding en ruime verkrijgbaarheid van huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers en wasmachines was het huishouden een stuk zwaarder dan nu. Zeker in een groot huis waren er vele handen nodig om al dit werk te doen. Maar ook in een gemiddeld huis van een welgestelde familie was het niet ongebruikelijk om minstens een bediende zoals een dienstmeisje in dienst te hebben.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.