Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Bijenmarkt Tilburg

Bijenmarkt in Tilburg

Rond 1930 werd in Tilburg regelmatig een goed bezochte bijenmarkt georganiseerd.

Dat was zo'n groot evenement dat het zelfs de aandacht van de landelijke media trok. Het Polygoonjournaal maakte van minstens drie verschillende edities een reportage, en verschillende landelijke kranten deelden foto's van de markt. Kijk mee naar de imkers en hun bijen, bijna honderd jaar geleden.

Bijenkorven en honing

In het onderstaande filmpje kun je beelden zien van markten uit 1931, 1936 en 1937. De imkers tonen trots hun bijen, laten zien welke beschermende kleding ze gebruiken en handelen onderling. Leuk detail is dat de bijen en hun honingraten toen nog in een gevlochten bijenkorf (of mand) werden bewaard.

De imkers laten graag zien dat je helemaal niet bang hoeft te zijn voor bijen en laten hun dieren om dat te demonstreren over hun gezicht lopen.

De locatie waar de markt gehouden werd was het Gemeentelijk Sportpark aan de Goirleseweg, een groot terrein met meerdere sportvelden voor onder meer voetbal.

Op sommige foto's is ook een bijenkorf in de vorm van een pop te zien. Deze stelt St. Ambrosius voor, de patroonheilige van de imkers. Vroeger hadden bijna alle (katholieke) imkers minstens één bijenkorf in deze vorm.

Overgroote belangstelling

in de krant

Wanneer de markten precies plaatsvonden is niet helemaal duidelijk. De markt wordt 'de jaarlijkse bijenmarkt' genoemd, maar werd zowel in het voorjaar als in het najaar gehouden. Op youtube is ook een filmpje te vinden van een bijenmarkt in 1925, maar of dit echt in Tilburg is, is niet uit het filmpje af te leiden. Bij een fotobijschrift van Fotopersbureau Het Zuiden wordt 1929 als datum van de eerste markt genoemd, maar in de Volkskrant van 09-01-1929 wordt gesproken over een markt het jaar daarvoor:

In aansluiting op de zoo prachtig geslaagde eerste Brabantsche bijenmarkt te Tilburg is, naar wij vernemen, thans het besluit genomen, dat in het komende voorjaar te Tilburg de tweede bijenmarkt zal worden gehouden en wel op 20 Maart a.s.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.