Het aspergeseizoen in Brabant duurt traditioneel van de tweede donderdag in april tot 24 juni (Sint Jan). Tegenwoordig kun je ze ook buiten deze periode om wel kopen in de supermarkt, maar van eigen grond zijn ze het lekkerst.
Ze ligt weer bij de groenteboer, de koningin onder de groente, het witte goud. Het is weer aspergetijd!
Steken op precies het juiste moment
Geduld is een schone zaak
Bovenstaande beelden uit de film "Boerenkrediet": Collectie Rabobank bedrijfshistorie, Collectie RHCe, nr. 61075
Het telen van asperges
Op deze beelden uit 1943 kun je zien hoe asperges geteeld werden. Er is niet veel veranderd sinds die tijd: het hele proces vraagt veel precisie en aandacht en het oogsten van asperges is nog steeds handwerk.
steken, schoonmaken, bundelen
Arbeidsintensief
jonger dan je zou denken
Pas 100 jaar
Asperges worden al duizenden jaren gegeten, maar zijn pas sinds ongeveer honderd jaar een typisch Brabantse groente. Begin twintigste eeuw werden de eerste aspergevelden in Nederland aangelegd, in de buurt van Bergen op Zoom.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam de aspergecultuur pas echt goed op gang en verplaatste zich naar Zuid-Oost Nederland (Brabant en Noord-Limburg). Het was een zeer geschikte locatie: asperges groeiden goed op de zandgronden en er was volop goedkope arbeidskracht beschikbaar door de vele grote, katholieke gezinnen.
Reageren
2 Delen
Thema's