Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Foto: jongens bij station Cuijk, 1912 (foto: Andries Nielen, collectie BHIC nr. DCVAR-000868)

Boeren en burgers rond 1910

Het zijn de boerengezinnen, onverharde wegen en rietgedekte boerderijen in de avondzon die onze aandacht trekken. We zien op de foto's ook klompen, heel veel klompen.

Eigenzinnig

Boerenzoon Andries Nielen (1850-1940) is de fotograaf. Hij komt uit Haps en emigreert op 17-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Daar maakt Nielen kennis met fotografie, een betrekkelijk nieuwe techniek. Rond 1900 draagt hij de leiding van zijn bedrijf over en besteedt hij zijn tijd aan zijn hobby's: reizen en fotograferen. Hij legt zijn voormalige streekgenoten - gewone mensen uit Haps, Wanroij, Oeffelt - op eigenzinnige wijze vast. Niet stijf of al te geposeerd zoals vaak in die tijd, maar spontaan en lachend, in hun dagelijkse kloffie vol vuil en zand.

 

Japanse kunstenaars

ingekleurde foto's

Nielen kiest voor zijn foto's onderwerpen uit het dagelijks leven. Hij fotografeert mensen tijdens hun dagelijkse werk, voor hun woning, op hun land en in hun eigen kleding. Opvallend: hij laat zijn foto's met de hand inkleuren door Japanse kunstenaars.

Ruim een eeuw terug in de tijd

Wereld in zwart-wit

Prachtig natuurlijk, die ingekleurde foto's. Ze brengen een wereld die wij kennen in zwart-wit een beetje dichterbij. Maar ook zónder het ambachtswerk van de Japanse kunstenaars zijn deze foto's kleine kunstwerkjes. En die afstand tot onze streekgenoten van ruim een eeuw terug lijkt ook wel kleiner als je de mensen van toen eens goed in de ogen kijkt.

Meer over deze avontuurlijke fotograaf lees je in het artikel 'Een Hapse wereldburger: Andreas Nielen' op bhic.nl. De Historisch Kring 'Land van Cuijk' maakte een boek over hem, met unieke oude foto's: Andries Nielen, Brabantse emigrant, zakenman, fotograaf.

En meer van zijn foto's vind je in de fotocollectie van het BHIC.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.