Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s

Regeringsjubileum Wilhelmina 1923

Eén van de oudste films van Brabant is een reportage over het vieren van de feestelijkheden omtrent het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in Helmond! 

Hoofddeksels

De koningin was zelf niet aanwezig in Helmond, maar dat mocht de pret niet drukken! In de video zie je de menigte in het gelid staan, en historische figuren op paarden met vaandels. Burgemeester Moons spreekt de aanwezigen bij het kasteel van Helmond toe. Een prachtig beeld van Helmond in de jaren '20, waar tradities nog een grote rol speelden in de samenleving. Geloof was ook zeer belangrijk: geestelijken lopen, al rokend, door het beeld.

Men was feestelijk gekleed; zo hadden vrouwen en meisjes speciale nationale feestrokken en was de juichende menigte voorzien van nette kleding. En heel veel hoofddeksels! Ook sport was belangrijk, want op deze heugelijke septemberdag in 1923 vond een wielertocht plaats. Vervolgd door een plechtigheid in de raadszaal. De dag werd afgesloten met prachtig vuurwerk, een hele bijzondere gewaarwording in die tijd!

Beelden uit

1923

Lang leve de

Koningin!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.