Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Jan Klaassen en Katrijn

Jan Klaassen en Katrijn

'Pas op!' 'Achter je!' Dankzij de hulp van de kinderen in het publiek redt Jan Klaassen zich steeds weer uit de onhandige situaties waarin hij verzeild raakt. Samen met zijn vrouw Katrijn verovert de onhandige handpop de harten van de allerkleinsten. En dat al eeuwenlang.

Poppenkast

Rijendik zitten ze, de blikken vol verwachting gericht naar het podium, met daarop niets meer dan een houten doos met een vierkante opening. Dan opent het rode gordijntje. Het gaat beginnen! Vol overgave volgen de kinderen het schouwspel van handpoppen die elkaar omhelzen en in de haren vliegen, vallen en weer opstaan. Poppentheater en poppenkast: voor veel kinderen is het pure magie.

Poppenkast

Verwondering

Strijd tussen goed en kwaad

De agent en de boef

Vaste spelers in het poppenkasttheater zijn Jan Klaassen en Katrijn. Andere poppen die je vaak tegenkomt zijn de agent en de boef, de prinses en de koning en de clown en het monster. De verhalen zijn vaak heel zwart-wit met een 'goede' en een 'slechte' en een belangrijke rol voor het publiek dat met roepen, klappen en stampen de poppen bij de les houdt.

video: Stadsjournaal Eindhoven 1973, Gemeente Eindhoven / collectie RHCe

Poppenkast kan overal

Klas en kermis

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.