Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Kerstbomen verzamelen in de sneeuw voor de traditionele kerstboomverbranding, Drunen 1970 (foto: J. de Bont, collectie Streekarchief Langstraat, Heusden & Altena nr. WAA90454)

Oh denneboom

'Oh denneboom, oh denneboom, wat zijn uw takken wonderschoon...' Ga jij voor goud of zilver, glas of hout, kleur of zwart/wit, ingetogen of uitbundig? 

Iedere kerstboom is uniek

Hoe we onze kerstboom versieren zegt veel over ons. Ieder land kent zo z'n tradities, iedere tijd eigen gewoontes en ieder gezin heeft speciale herinneringen aan die ene kerstengel, die ene kersthanger of die piek die nog van oma is geweest. 

Nordmann, Fijnspar of toch een kunstboom

Kerstbomenmarkt

Voor sommigen kan de kerstboom niet vroeg genoeg in huis staan. Anderen tuigen de boom pas op nadat de Sint het land uit is. Veel mensen halen een echte boom in huis, vooral de Nordmann en de Fijnspar zijn populair. Ook kunstbomen zie je steeds vaker en zijn vaak nauwelijks meer van echt te onderscheiden.

Kerstballen uitpakken

Voorzichtig! Breekbaar

Nadat de kerstboom in huis is, wordt het tijd om de versiering van zolder te halen. Zorgvuldig zijn de kerstballen vorig jaar na Kerst in vloeipapier verpakt en in dozen bewaard. Na een klein jaar mogen ze daar nu weer uit. Wel voorzichtig uitpakken, want het dunne glas breekt gemakkelijk. Als alles is uitgepakt en uitgestald, kan het versieren van de kerstboom beginnen.

Klein feest voor jong en oud

Kerstboom versieren

Die ene speciale kerstbal, het kerstengeltje dat nog van je grootouders was of die glanzende piek van de rommelmarkt. Welke kerstversiering is jou het meest dierbaar?

Afvoeren of verbranden

Na de Kerstdagen

Na een kleine maand schitteren in huis worden de kerstspullen weer opgeborgen en gaat de kerstboom de deur uit. De echte bomen krijgen een tweede leven in de tuin, belanden op de stort óf worden verbrand, zoals hierboven staat te gebeuren in Drunen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.