Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Gele envelopjes
9 mei 2022

Ruim 1400 films op BrabantinBeelden

Een trouwfilm uit 1939, opnames van 's-Hertogenbosch in de jaren '60 en van Haarens jeugdcircus Il Grigio, verschillende dorpsfilms... Sinds de start van BrabantinBeelden eind september hebben we al meer dan 100 nieuwe films online beschikbaar gemaakt, waarmee de teller nu op ruim 1400 films staat.

Super 8 en VHS

Veel van deze films stonden nog op filmrol en hebben we laten digitaliseren. Verder kwamen er films digitaal, op dvd en VHS binnen. Een priesterwijding uit 1947, de eerste Liempdse boeremert in 1973 en een recente documentaire over het Bossche Hinthamerpark tijdens de Tweede Wereldoorlog: het is nu allemaal terug te zien op BrabantinBeelden en veilig gesteld voor de toekomst.

Met dank aan al die mensen en verenigingen die hun films aan ons toevertrouwen, zodat ze nu voor iedereen te bekijken zijn.

's-Hertogenbosch in de jaren 60 en 80

Familiefilms

Christ Vogel filmde de Bossche straten - vaak in kleur - in de jaren 60. Zo zien we door zijn camera een plechtige omgang in 1962, het oude Brabantbad, een drukbezochte eerste communie in de St. Jacobskerk en kleurrijke carnavalsvierders.

Dankzij de filmopnames van Albert Blokker zien we schaatspret op de IJzeren Man in Vught begin jaren 80, kijken we in de keuken van het gezin in 's-Hertogenbosch met de geiser boven de gootsteen, kleurrijke tegels en een aanrecht vol Brabants bont, en zien we het NS station van toen.

Tongelre

Trouwen in 1939

Meerdere huwelijksfilms kregen we. Waaronder een trouwfilm van de Liempdse familie Van Eijndhoven uit 1950 met een autorit van Vught naar Udenhout en waarin we het bruidspaar volgen in de fotostudio.

En bij de familie Mangelmans kijken we mee naar de bruiloft in 1939, en het 12,5-jarig huwelijksjubileum van het echtpaar in 1952.

Vrouwelijke filmer

Nuland in de Zeventiger jaren

Dankzij Annie Verstegen-van Wanroij kunnen we het Nulandse leven in de jaren 70 laten zien. Ze legde verschillende edities van het Concours Hippique met haar camera vast, van het smeren van de tientallen broodjes tot de wedstrijden zelf.

Ook bij andere festiviteiten was ze van de partij: van de dorpsspelen en carnaval tot de eerste mis van de nieuwe pastoor. Verder kijken we binnen in het zeventiger jarenhuishouden in een dorp als Vinkel; met veel oranje en bruin, mayonaise op de tomaten als lekkernij en zelfgemaakte slagroomtaart met vruchtjes uit blik op verjaardagen.

Nieuwe films online

En verder...

  • Opnames van vlak na de oorlog van architect Pierre Tooten en de aanleg van de eerste echte woonwijk van Veghel: Oranjewijk
  • Filmopnamen van het Haarense jeugdcircus Il Grigio
  • Terug naar de jaren 70 met theaterwerkgroep Proloog
  • Tientallen nieuw gevonden dorpsfilms, gemaakt door zakenman Johan Adolfs en door anderen
  • En meer! Sinds de start van BrabantinBeelden zijn al meer dan 100 nieuwe oude films online gekomen.

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.