Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Filmstill_Lith_1970_BHICnr.1254_3
19 april 2022

Brabantse dorpsfilms uit de jaren 50 en 60 online

BrabantinBeelden verzamelt Brabantse dorpsfilms uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Al deze films - op dit moment zijn het er al ruim 50 - zijn voor iedereen online te bekijken. En het mooie is: we ontdekken steeds weer nieuwe dorpsfilms, dus dat aantal blijft groeien.

Resultaat zoektocht

Verloren gewaande 8mm-filmrollen, een VHS die niet meer afgespeeld kan worden en dvd's die al jaren in een doos op zolder liggen. Dankzij onze oproep van februari zijn er al veel vergeten dorpsfilms gevonden. Alle bekende films zijn nu op één plek te bekijken. Zo zie je niet alleen hoe jouw dorp en dorpsgenoten er 65 jaar geleden uitzagen, maar ook hoe het leven was in omliggende plaatsen en zelfs in heel Brabant.

Impressie van de dorpsfilms

Ons dorp

Alle films op één plek

Op de kaart

De dorpsfilms worden tussen 1948 en 1970 gemaakt door een filmploeg van de Enschedese zakenman Johan Adolfs. Meestal is dat in opdracht van een lokale verenging, zoals de harmonie of de sportclub.

Gewone Brabantse dorpen en gewone Brabantse mensen zijn zo op film vastgelegd. De films geven hiermee een bijzonder inkijkje in het dorpsleven van weleer.

Originele filmrollen

De originele 8mm-filmrollen, maar ook kopietjes op VHS of dvd, liggen soms nog bij zo'n vereniging op de plank. Alle films die we terugvinden zetten we bij elkaar op een kaart. Iedereen kan ze zo gemakkelijk terugzien, want alle gevonden films zijn online te bekijken.

Ga voor de kaart en meer achtergrondinformatie naar Brabantse dorpsfilms op de kaart. Op dit moment hebben we de dorpsfilms van ruim 65 plaatsen gevonden en daarvan zijn er nu al ruim 50 direct voor iedereen online te bekijken. Dagelijks komen hier nieuwe films bij!

Meer nieuws

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.