Overslaan en naar de inhoud gaan
BrabantinBeelden
Vrouwen aan het werk in de fabriekshal van Iduna, Uden 2001

Beha's en korsetten van Iduna

We hebben er maar een handvol foto's van, én een video: de Iduna Corset Industrie. We zien lange tafels, draaiende machines en vrouwenhanden die vliegensvlug van een lapje stof lingerie maken. Een lapje stof dat bovendien óók in huis wordt gemaakt uit garen.

Filmbeelden Grave

Iduna was gevestigd in Uden, maar had ook een vestiging in Grave. Van die laatste hebben we filmbeelden gevonden, die ons een intiem inkijkje geven in de productie van damesondergoed in de jaren 50. Opvallend: het zijn vooral de vrouwen - vaak bovendien erg jonge vrouwen - die hier het werk doen; de enige man die we zien is de directeur.

Advertentie uit de jaren 50

Pas-Tunette

Advertentie voor Iduna's Pas-Tunette, 1959

Advertentie voor Iduna's Pas-Tunette, 1959

"Zo kwiek en jeugdig wordt uw figuur met een beha die volledige separatie geeft! Deze aantrekkelijke Pas-Tunette doet nog méér: ze verfraait en steunt tegelijk. Heel soepel elastiek op de rug en verstelbare achtersluiting laten u vrij ademen."

Productie van bh's en korsetten

Fabriek vol vrouwen

Op deze filmopnames zien we de modinettes - naaisters in het atelier - aan het werk in de Graafse Iduna-fabriek. In de jaren 50 groeit het in Uden gevestigde bedrijf, vooral door het merk 'Pas-Tunette'.

Vanaf 1955 worden daarom ook in Grave beha's en korsetten gemaakt. En juist van deze vestiging vonden we niet alleen een haarscherpe foto, maar ook deze bijzondere filmbeelden.

Iduna Corset Industrie, locatie Grave 1956

Werkte jij bij Iduna, sloot je hier vriendschappen voor het leven of ontmoette jij hier je toekomstige vrouw?
Of heb je herinneringen aan een Iduna-merk: de Pas-Tunette of Nickey Nobel misschien?
We horen graag van je! Je kunt reageren onderaan dit artikel.

St. Elisabethstraat, Grave

TL-verlichting en Singer naaimachines

Interieur en jonge vrouwelijke werknemers van Iduna, Sint-Elisabethstraat Grave ca. 1955 (foto: fotostudio Jean Smeets, collectie BHIC, nr. 1907-007014)

Interieur en jonge vrouwelijke werknemers van Iduna, Sint-Elisabethstraat Grave ca. 1955

Terug naar het (bijna) heden: de jaren 00

Fabriekshal Uden

Iduna, een bedrijf dat klein begint in de jaren 40 en groot wordt in de jaren 50 en 60, bestaat niet meer. Niet lang nadat deze foto's er gemaakt zijn, wordt Iduna - inmiddels een dochteronderneming van Ten Cate - failliet verklaard. De filialen, waaronder deze in Uden, worden gesloten.

BiB
Door Mathilde Min
op 2 april 2021
Reageren
1

Reacties

Kaya zei op 6 april 2021 om 13:55

Wat ontzettend leuk, die oude advertenties!
Leuk ook om op de foto's uit 2001 te zien dat er zulke hoge ramen met heel veel lichtinval waren, daar denk je niet meteen aan als je aan een fabriekshal denkt.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.