Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Twekafabriek

Zwem- en badkleding van Tweka

Tweka, ooit het grootste bedrijf in Geldrop, is een beroemd Nederlands merk gespecialiseerd in zwem- en badkleding. Het begon allemaal in 1916 toen Jacques de Heer, de zoon van een wever, de Geldropse Tricotagefabriek oprichtte.

In de jaren '20 was een bleke huid een statussymbool voor de elite, omdat het hun onderscheid van arbeiders die buiten werkten benadrukte. Met een groeiende vraag naar badtextiel besloot Jacques in de vroege jaren '30 zijn eigen badkledingmerk te creëren, oorspronkelijk genaamd "Drieka," maar later omgedoopt tot "Tweka" - een samenvoeging van "kwaliteit" en "kleurechtheid." De merknaam is afgeleid van de twee beginletters van deze woorden, dus ‘twee K’ wordt ‘tweka’. In 1934 had het bedrijf ongeveer 600 werknemers, compleet met een bedrijfsorkest en wielerclub.

Bad- en

Zwemkleding

Nieuw

Leven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam oprichter Jacques de Heer om het leven, waarna zijn zoon Loet het bedrijf leidde tot 1975. In 1968 ging Tweka een samenwerking aan met United Holtex Mills uit Tilburg om tricot herenkleding te produceren. In de jaren '70 probeerde Tweka productieateliers op te zetten in plaatsen als Nieuwenhagen, Budel, Meijel, en Sint-Michielsgestel om werkgelegenheid dichter bij huis te creëren.

Uiteindelijk verplaatste Tweka haar productie naar lagelonenlanden, voornamelijk in China, in het begin van de 21e eeuw. In 1997 werd Tweka onderdeel van Van Heek-Tweka, samen met andere bedrijven als L. ten Cate en Iduna. Helaas ging Van Heek-Tweka in 2003 failliet vanwege financiële problemen, inclusief het faillissement van dochterbedrijf Iduna. Het Tweka-merk werd nieuw leven ingeblazen binnen het bedrijf L. Ten Cate, en in 2015 werd L. Ten Cate overgenomen door de investeringsmaatschappij Antea.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.