Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Papierinzameling Haaren

Papierinzameling Haaren

Ze zijn prachtig, deze filmbeelden waarop te zien is dat kinderen massaal karren en zakken vol oud papier naar een inleverpunt bij een kerk brengen.

Om al het papier te verplaatsen gebruiken ze fietsen, steps, pony's en geiten. Na het inleveren van het papier krijgen ze van diverse aanwezige geestelijken en zusters bonnetjes uitgereikt. Dat het hier om een papierinzameling na de oorlog gaat was ons duidelijk, maar verder was deze film voor ons een mysterie.

Een raadsel

Het was een rolletje 16MM film dat we vonden in ons archief, met het opschrift "oud papier Verrijt". We wisten niet hoe en wanneer deze film bij ons terecht gekomen was, waar hij zich afspeelde, wie hem gemaakt had, hoe oud de beelden waren... Kortom, we wisten maar bar weinig. Lees hier hoe we er met de hulp van veel lezers precies achter zijn gekomen waar deze film over gaat en wie hem gemaakt heeft.

Waar te beginnen?

De naam 'Verrijt', die op het blikje geschreven staat, is natuurlijk een aanknopingspunt. Via oude krantenartikelen komen we erachter dat er op meerdere plekken in Brabant papierinzamelingen georganiseerd te zijn door meerdere pastoors en rectors Verrijt.

We besluiten het filmpje te laten digitaliseren, waardoor details zoals de gezichten van de personen op de film veel beter te zien zijn. Daarna zetten we het filmpje online op BHIC.nl. Uit ervaring weten we dat ons publiek een enorme hoeveelheid kennis en geheugen heeft, dus misschien dat er ook mensen zijn die de beelden uit het filmpje direct herkennen?

Heel veel nuttige reacties

Bingo

Al snel stromen de reacties binnen. Verschillende mensen herkennen de omgeving op het filmpje direct als Haaren, en herkennen ook de mensen die in de film te zien zijn.

Het is in Haaren, verzamelpunt is de inrit links van het toenmalige parochiehuis, gelegen tegenover huidig gemeeschapshuis Den Domp aan de Kerkstraat. (...) Verder zien we pastoor Verrijt als "de oudpapiermanager" die zijn personeel instrueert. De broeders Adelbertus en Gervasius voeren de orders uit samen met enkele zusters.
- Ton van de Ven

Meteen toen ik het filmpje zag wist ik het weer: oud papier inzamelen voor het goede doel, in Haaren. Het was geen vrijwilligerswerk van de kinderen, want je kreeg punten om een reisje met de bus te maken, waar naartoe weet ik niet meer.
- Ria

Erg leuk filmpje, ik herken mezelf ik ben in 1954 geboren en op het filmpje een jaar of drie vier.
- Marianne van de Wiel

Pastoor Verrijt kwam in 1958 naar Haaren. Het filmpje moet dus na die tijd gemaakt zijn.
- Mart Koenen

De maker

Al snel komen we ook de vermoedelijke filmer op het spoor:

De man die in een flits voorbijkomt, op de rug gezien, zie ik aan voor Jan Vlamincks. Een fotograaf uit Oisterwijk. De zaak bestaat nog steeds
- M. VandenNieuweelaar

Nadat we contact opnemen met de fotografiezaak Vlaminckx, blijkt dat de film inderdaad gemaakt is door Janus en Jan Vlaminckx, de grootvader en vader van de huidige eigenaar.

Samen komen we verder

mysterie opgelost

Door onze lezers weten we dus alles wat we nodig hebben: de informatie is toegevoegd aan de beschrijving van de film en we hebben afspraken kunnen maken met de erven van de maker. Hierdoor kan de film hergebruikt worden, Haaren.nu deelde de film bijvoorbeeld onlangs en gaf er nog wat meer informatie bij. Je kunt de volledige film van 5 minuten trouwens ook bekijken in onze filmbank, en daar reageren als je ons nog iets kunt vertellen. Dat mag natuurlijk ook onder dit artikel!

Reacties

Rien Pijnenburg zei op 17 december 2022 om 11:35

In Helvoirt verzamelde wij, toen ik in de jaren 50 op de lagere school zat, ook oud papier. Wij kregen geen bonnetjes maar een kruisje achter je naam in een schrift. De opbrengst was voor het schoolreisje en als ik het me goed herinner mocht je, als je genoeg kruisjes had, gratis mee en anders moest je iets betalen. Wij verzamelde het oud papier in een oude schuur in de toenmalige kloostertuin.

BiB Hilde zei op 19 december 2022 om 13:36

Leuk Rien! Fijn ook wat met de opbrengst gedaan werd- een mooie beloning voor al je harde werk! Was het inzamelen in Helvoirt eigenlijk net zo'n grote onderneming als hier op het filmpje (met karren vol papier)? 

Rien Pijnenburg zei op 19 december 2022 om 13:54

Er werden toen soms karren met papier gebracht maar als wij naar school gingen liepen er ook wel kinderen met een bolderkar vol papier naar het inzamelpunt. Ook werden kranten of opgevouwen dozen met een touwtje er omheen meegebracht. Na een paar maanden was de schuur vol en werd al het papier in zakken gedaan en werd dit door een bedrijf uit het oosten van Nederland opgehaald om te worden verwerkt. En het geld werd naar de school overgemaakt.

BiB Lisette zei op 20 december 2022 om 11:43

Heel interessant om te lezen hoe dat toen in zijn werk ging, Rien. Iedereen droeg zijn steentje dus bij. Hartelijk dank voor je toelichting!

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.