Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Zegen van boven

Zegen van boven

Van voetbalelftal tot klaslokaal en van brandweerwagen tot koeienstal; in de jaren van het Rijke Roomse Leven kon je er maar beter de zegen van boven over afsmeken. En daarvoor zorgde meneer pastoor. Voorzien van religieus gevolg, een emmertje wijwater en een kwast is hij dan ook op vele foto's vastgelegd.

Veel bekijks

Het wijden was een serieuze aangelegenheid die vaak kon rekenen op veel bekijks. Op deze foto's zien we dan ook dat het zegenen niet bepaald een formaliteit was die in stilte werd voltrokken. Nee, het gebeurde voor een volle klas, in aanwezigheid van een volledig brandweerkorps én de uitgenodigde pers of voor een volle tribune.

Rijke Roomse leven

Op hoop van zegen

Zegen voor de zaak

Van bakker tot brandweer

Opening meisjesschool Gemonde

Glaasje port

Op de huishoudschool leerden meisjes vakken als handwerken en kinderverzorging, maar ook voedingsleer en boekhouden. De nonnen bereidden hen zo voor op een leven als dienstbode, huishoudster of klassieke huisvrouw. De officiële opening en inzegening van de meisjesschool in Gemonde was in 1955 een hele happening. Een fotograaf van persbureau Het Zuiden legde de feestelijkheden vast.

Naast vrome gezichten en gevouwen handen is er ook aandacht voor de innerlijke mens. Onder toeziend oog van de nonnen serveren de jonge leerlingen koffie, thee en port aan de genodigden.

Naast vrome gezichten en gevouwen handen is er ook aandacht voor de innerlijke mens. Onder toeziend oog van de nonnen serveren de jonge leerlingen koffie, thee en port aan de genodigden.

Thema's

Reacties

Henny Sterk zei op 29 december 2020 om 15:36

De innerlijke mens deed zich ten goede aan de versnaperingen die de vaak nog jonge meisjes moesten serveren . O wee, als je knoeide of er viel een koekje van het blaadje af dan zag je de non gluren en boos kijken...Het arme kind kreeg zelf vaak niks te drinken dus wat dat betreft .. Over het innerlijke van de mens gesproken.

BiB Mariët zei op 30 december 2020 om 08:58

Bedankt voor je reactie Henny, heb je zelf misschien ook op een huishoudschool van de nonnen gezeten?

 

Henny Sterk zei op 30 december 2020 om 13:14

Jawel Mariët ik heb een klein jaar op een huishoudschool gezeten. Dat was in Tilburg. Ik had (noem het geluk) een Leraar die best aardig was.
Omdat ik een verwarde puber was ( zonder ouders) mocht ik weleens van Mijnheer Spijkers, na de les mee helpen de klas op ruimen. Ik kreeg geen les van een non. Personeel was wel tof hoor. Na een klein jaar moest ik van pleegzorg van school af want dat kostte geld, hé.. ik vond het ook niet erg want ik wilde eigenlijk veel liever naar een Sociale Academie ( Markendaal) toe, in Breda , voor een opleiding maatschappelijk werk. Ik wilde graag Maatschappelijk werkster worden; ook die vlieger ging niet op! Meisjes mochten (toen) niet leren. Gelukkig is dat veranderd hé Mariët../Henny. dat was me wel een tijd hoor...

BiB Mariët zei op 30 december 2020 om 14:50

Wat jammer Henny, dat je niet de opleiding mocht gaan volgen die je graag wilde doen. Dát zeker is nu gelukkig wel beter geregeld. Er zijn nu veel meer gelijke kansen voor meisjes en jongens.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.