Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Groene vingers

Groene vingers

Van moestuin tot Engelse landschapstuin, van weelderige bloementuin tot minimalistisch: bij iedere tuin staat er een hardwerkende Brabander tegenover met een schep in de ene hand en een snoeimes in de andere.

Tuinieren

Of je er nou de vruchten van kan plukken of lange wandelingen in kan maken, het levert allemaal prachtige taferelen op. Kijk mee naar de meest bijzondere tuinen door de jaren heen.

Met bezielde handen en een liefde die dieper reikt dan de wortels in de aarde, herscheppen tuinliefhebbers stukken grond tot hun persoonlijke Hof van Eden. Sommigen oogsten trots de vruchten van hun toewijding in weelderige moestuinen, terwijl anderen schitteren met een symfonie van kleuren in bloemenpracht op lokale shows.

Hof van Eden

Hoogstandjes van weleer

Reflectie van de eigenaren

Waar nu het minimalisme hoogtijdagen kent, en menigeen kunstgras en tegels in de tuin heeft liggen, lagen de tuinen van vroeger er heel anders bij. Tuinen geven naast een mooi tijdsbeeld ook een reflectie van de eigenaren.

Lag de tuin er wat karig bij? Dan had het gezin geen tijd en/of geld om er aandacht aan te besteden; of simpelweg gewoon geen groene vingers. Was de tuin aangelegd met kassen en bijzondere bloemen? Dan ben je waarschijnlijk bij een hooggeplaatste familie terechtgekomen.

Schilderachtige bruggetjes en betoverende theekoepeltjes

Florerende exoten

Voor degenen met uitgestrekte percelen was een Engelse landschapstuin een droom, met bloemmozaïeken, vijvers, schilderachtige bruggetjes en betoverende theekoepeltjes. Het onvoorspelbare Nederlandse klimaat wordt getemd door serres en kassen, waar exotische planten floreren als kunstwerken in een levendige galerij.

Versje

Het genot van tuinieren

De handen in de aarde, het hoofd
in de zon, het hart één met de
natuur. Een tuin onderhouden is
niet alleen het voeden van het
lichaam, maar ook van de ziel.

The Garden that I Love (1894) van Alfred Austin
(Engels dichter 1835-1913)

Kruiwagens, schoffels, harken, compost &

Onbegrensde passie

Op deze foto's van kruiwagens, schoffels, harken, compost en onbegrensde passie, tonen deze groene kunstenaars vol trots hoe ze de natuur vormgeven met hun bekwame handen. Na jaren ploeteren, en een paar versleten knieën verder, hebben zij een prachtig resultaat behaald!

Een aangepaste bijdrage van dit artikel verscheen in het magazine Brabeau.

Thema's

Reacties

mvan houtyum zei op 24 maart 2024 om 18:32

krijg geen beelden van brabant

BiB Mariët zei op 26 maart 2024 om 12:06

Wat jammer om te horen M. van Houtum, dat het niet lukt om bewegend beeld te zien. Zie je toevallig iets van een foutmelding langskomen? Of kun je wellicht een andere browser proberen, b.v. firefox of google chrome ?

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.