Als je aan Palmpasen denkt, zie je misschien wel een versierde Palmpasenstok met daarbovenop een broodhaantje voor je. Bij de oorspronkelijk Rooms-Katholieke traditie maken kinderen namelijk zo'n versierde stok die ze 's ochtends op Palmzondag ronddragen. Later op de dag worden deze met lekkernijen versierde stokken vaak aangeboden aan ouderen of zieken.
Palmpasen (of Palmzondag) is de zondag voor Pasen en de start van de Goede Week. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenkwam en met palmbladeren werd verwelkomd.
Alle kinderen doen mee
Palmpasenoptocht in Grave
In Grave wordt het gebruik van de Palmpasenoptocht al jaren hoog gehouden. Elk jaar trekt de stoet met kinderen, begeleid door de harmonie, op de zondag voor Pasen van de St. Elisabethkerk naar het Catharinahof. Hierboven kun je foto's bekijken van deze mooie, plaatselijke traditie. Je ziet meteen hoeveel werk er in de mooie versieringen wordt gestoken!
Zelf maken?
Het maken van zo'n mooie Palmpasenstok is niet moeilijk, je kunt het makkelijk zelf.
- Maak een kruis door een korter en een langer latje op elkaar te bevestigen, bijvoorbeeld met twee spijkers
- Voeg wat takjes groen toe. In Brabant worden meestal buxustakjes gebruikt in plaats van palmtakken
- Versier het kruis verder met slingers gemaakt van snoepjes, pinda's en (gedroogd) fruit. Traditioneel worden er dertig rozijnen en twaalf noten aan een Palmpasenstok gehangen, maar op de foto's hierboven kun je zien dat het zelfs met chips kan.
- Bovenop het kruis komt een broodhaantje. Je kunt het zelf bakken van brooddeeg, of je kunt een haantje kopen bij de bakker. Je kunt natuurlijk ook een haantje knippen van papier.
Je kunt je Palmpasenstok verder versieren zoals je wilt, met crêpepapier, zilverpapier, plaatjes, verf en eitjes. Maak er iets moois van!
Palm, palmpasen
Ei koerei
Over ene zondag
dan hebben we een ei
Een ei is geen ei
Twee ei is een half ei
Drie ei is een paasei
Reageren
6 Delen
Thema's
Reacties
Leuk om al die kleurrijke foto's te zien! Uit mijn eigen jeugd kan ik me niet herinneren dat we Palmpasenstokken maakten, maar ik zag dat deze traditie op de school van mijn kinderen nu wel bestaat. De stokken gaan naar bewoners van de Annenborch (ouderenzorg) in Rosmalen.
Bedankt voor je reactie Mathilde, ik kan me dat uit mijn eigen schooltijd (ik ben dan vast wat ouder dan jij :) ) wél herinneren. En dan mocht je het broodje op Eerste Paasdag bij het ontbijt, na de Kerk, opeten.
Toch leuk om te lezen dat de kinderen van nu deze traditie in ere houden en de palmpasenstokken brengen naar ouderen.
Weet nog dat ons Juf,zij kwam uit Den Haag ,een gebakken broodhaantje mee bracht.
Wij keken onze ogen uit.
Wij mochten samen een Palmpasen maken en allemaal iets lekkers meebrengen van thuis om er aan te hangen.
Net voor Pasen gingen we met de hele klas te voet die palmpaas wegbrengen naar een jongen uit de klas die ziek was?
Jongen was zo blij,wij blij en de juf natuurlijk ook.
Wat bijzonder om samen met de hele klas zo'n palmpasen te maken Maria! Ik kan me voorstellen dat de zieke jongen er heel blij mee was.
Hebben jullie dit maar één keer gedaan op school, of maakten jullie elk jaar een tak?
Ja,wel wat jaren later mochten onze kinderen weer een Palmpasen maken. En dan naar oudere mensen brengen die alleen waren of ziek.
Wij als moeder mochten dan ooit mee omdat de juffrouw die mensen niet kende.
Sommigen hadden tranen in hun ogen van blijdschap.
Was heel fijn om te doen.
Een heel mooi gebruik!
Zeker een heel mooi gebruik Maria! Zo mooi dat die mensen er zo blij mee waren.
En leuk om ook te lezen dat de traditie dus nog steeds bestaat, zoals Mathilde zegt.