Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Veghel 1974, foto Harry van Liempd

Leven in de brouwerij!

Een goudgeel pilsje, bittere tripel of dubbele trappist. De traditie van bierbrouwen is diepgeworteld in de bourgondische Brabantse cultuur. Al eeuwenlang wordt de drank in onze contreien gebrouwen.

Aan het begin van de vorige eeuw had zelfs bijna iedere stad of dorp nog een eigen brouwerij én dus eigen ambachtelijk bier. Hef het glas en proost mee met deze historisch verantwoorde dronk van BrabantinBeelden.  

Van Alphen tot Zundert

Brabantse brouwerijen

Hoewel de meeste lokale initiatieven van weleer zijn verdwenen, telt Noord-Brabant tegenwoordig nog steeds veel brouwerijen. Van het grote Bavaria in Lieshout en Dommelsch in Valkenswaard, tot kleinere brouwerijen als Bourgogne Kruis in Oosterhout (een herleving van de gelijknamige achttiende-eeuwse brouwerij) en museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek.  

Het in de brouwerijen veelal gebrouwen pils is overigens een relatief recente uitvinding.

Dit brouwsel uit het Tsjechische Pilzen wordt omstreeks 1870 geïntroduceerd in Nederland.

Waarna onder andere de brouwers van Budel en de Drie Hoefijzers in Breda als eerste Brabanders overstappen op deze nieuwe bierstijl. Waarna nog velen volgen en pils uitgroeit tot de favoriet.  

Zundert & La Trappe

Brabantse trappistenbieren

Ook populair in het van oudsher katholieke zuiden is trappistenbier. Niet geheel toevallig komen de enige twee Nederlandse trappistenbiermerken van Brabantse abdijen: Maria Toevlucht in Zundert en Koningshoeven (La Trappe) in Berkel-Enschot. Trappistenbier komt overigens in vele smaken, maar moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet het bij een abdij gebrouwen worden onder toezicht van monniken en zijn de opbrengsten bestemd voor liefdadigheid. 

liedje

't hèrmenieke van Bergeijk

't hèrmenieke van Bergeijk 
dè spulde toch zo schon 
èn ze hebben saam geklonken 
ze hebben saam gedronken 

van 't gerstebier van kyrië 
‘t gerstebier van kyrië 
't gerstebier van kyrië eleïson 
 
de pastoor van Bergeijk 
die is er toch zo rijk 
èn als ie komt te sterven 
drinkt heel Bergeijk van d'erven 

Fragment uit een oud liedje 

Om te vieren of wanneer het even tegenzit

Samen proosten

Bier is voor velen ook samenzijn. Samen het glas heffen om iets te vieren, maar ook wanneer het leven even tegenzit. Op oude foto's zien we verbroedering in een bruin café en vrolijkheid tijdens volksfeesten als carnaval en de kermis.

Want waar de Brabander de kans ziet, wordt er geproost. Vroeger én nu.

Al maakt de vertrouwde pils tegenwoordig steeds vaker plaats voor andere bierstijlen en mooie alcoholvrije alternatieven. Proost! 

Een aangepaste bijdrage van dit artikel verscheen in het magazine Brabeau.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.