Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Roken, altijd en overal

Overal sigaretten en sigaren

Wanneer je oude beelden bekijkt, is een van de eerste dingen die opvalt dat iedereen lijkt te roken. Zelfs kinderen zijn regelmatig met een sigaret of sigaar te zien.

En niet alleen dat, maar iedereen lijkt ook overal te roken: op het werk, voor de klas, in het ziekenhuis. Het is nog niet eens zo lang geleden dat er voor openbare ruimtes een rookverbod kwam, maar het lijkt bijna een andere wereld. Het toont goed aan hoe iets dat het ene moment volstrekt normaal is, binnen korte tijd heel vreemd kan worden om terug te zien.

Kom, laten we er nog eentje opsteken

heb jij een vuurtje?

Bij een vergadering, aan het bureau of op de werkvloer

Roken op het werk

Roken was zo normaal, dat het ook op de werkvloer volop gedaan werd. Op de onderstaande foto's zie je dat er overal asbakken stonden, van ziekenhuizen, bureaus en vergaderzalen tot zelfs op het consultatiebureau. Ook een rokende leraar voor de klas was geen probleem. Pas in 2004 wordt na een rechtzaak, aangespannen door een medewerkster van PTT Post, bepaald dat iedereen recht heeft op een rookvrije werkplek.

Een rokende leraar voor de klas was geen probleem.

Pas je op met de as?

geen gezelligheid zonder rookwolken

roken op feestjes

Het roken op feestjes, in café's of gewoon bij mensen thuis ligt nog vers in het geheugen. Toch is het inmiddels een beetje vreemd om te zien dat er ook tijdens het eten stevig doorgerookt werd.

Een goede gastvrouw of gastheer zorgde ervoor dat er tussen de blokjes kaas en worst glaasjes met verschillende merken rookwaren klaarstonden voor de gasten, met een kaars ernaast om meteen op te kunnen steken.

Thema's

Reacties

Martien v. Dooren zei op 14 februari 2022 om 19:17

Het roken en de kerk gaat snel achteruit , ik had en busseltje ,, eigen teelt ,, tabak nog uit de oorlog en heb die aan de heemkring in Gemert gegeven met een beschrijving over de teelt en het verwerken , bezit nog een origineel pakte Pruimtabak , een handgemaakt pijpje en zwevels ook wel Fimpen genoemd dat zijn hout snippers die werden in het luchtgaatje van de plattebuis kachel gestoken en als de zwevel brandde kan de man zijn pijp er mee aanstoken . De pruimtabak kan men vergelijken met de huidige kauwgom , verder een doosje Dames sigaartjes .

Pieter Coenen zei op 15 februari 2022 om 14:25

Toen was roken nog heel gewoon, niks mis mee.

BiB Mariët zei op 16 februari 2022 om 19:52

Wat leuk Martien, dat je die spullen aan de Heemkundekring van Gemert hebt geschonken, en wellicht nog wel veel waardevoller, dat je er ook nog zoveel over kunt vertellen. Dat is informatie die misschien een volgende generatie al niets meer zegt.

@Pieter, inderdaad toen was roken nog gewoon en mocht het overal.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.