Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
schoonmakende vrouw

Alles spic en span

Als je meerdere dorpsfilms (of Adolfsfilms) na elkaar kijkt, begint het op te vallen dat je in ieder dorp dezelfde beelden terug ziet.

Tafereeltjes waarin huisvrouwen vlijtig de ramen van hun huis lappen, de was ophangen of de stoep vegen behoren tot die steeds terugkerende scenes. Alles moest schoon en fris zijn! Kijk mee naar de beelden van deze hardwerkende inwoonsters van Brabant in de jaren 50 en 60.

Handen uit de mouwen!

Schrobben en boenen

Handen uit de mouwen, want streeploze ramen, een keurige stoep voor het huis en een lijn vol stralend witte was vragen constant onderhoud. Bij het kijken van het onderstaande filmpje ruik je de frisse lakens en de schuimende sopjes bijna.

was iedereen echt zo vlijtig?

toeval of niet

We vragen ons wel af: waren die poetsende vrouwen vroeger zo'n groot onderdeel van het straatbeeld dat je ze altijd wel tegenkwam als je rondliep in een dorp? Of vonden de cameramannen dit zo'n leuk plaatje dat ze in ieder dorp huisvrouwen instrueerden om de emmer en borstel erbij te pakken?

Wij vermoeden het laatste, maar of de filmbeelden van het poetsen nou in scène zijn gezet of niet, het levert ons wel mooie beelden op van een alledaagse activiteit die niet vaak vastgelegd werd. Daarom zijn ze voor ons hoe dan ook erg waardevol.

Reacties

Pels Piet zei op 14 mei 2022 om 12:05

Is er ook een film van het dorp Orthen Gem den Bosch die is in de beginjaren 50 gemaakt ik denk 52.

BiB Hilde zei op 17 mei 2022 om 09:11

Beste Piet, ik heb helaas nergens terug kunnen vinden dat er in de serie dorpsfilms van Johan Adolfs een film over Orthen voorkomt. Dat kan komen omdat hij zich focuste op een specifiek type dorp (niet te groot, niet te klein bijvoorbeeld), en Orthen zo uniek is dat het een beetje buiten de categorie 'dorp' valt.

Andere films over Orthen uit deze periode ben ik ook niet tegengekomen. Maar wat niet is kan zeker nog komen!

Pels Pels zei op 17 mei 2022 om 11:00

Hallo Helen

Die film is gemaakt door de Gebr Korsten uit Sint Oedenrode. Ik heb in Rooi zelf al navraag gedaan maar niemand kent hun Ook de Heemkundekring niet. En ik vind het jammer omdat ikzelf met mijn neef er ook op sta. Maar ja we wachten maar af. Bedankt voor het reageren. Met vriendelijke groeten Piet Pels

Jo Doorenbosch Orthense Schaar. zei op 10 juli 2022 om 11:54

Hallo Piet Pels en andere geïnteresseerden.
Omdat wij al jaren op zoek zijn naar deze film hierbij hetgeen beschreven is als onderwerp in de Encyclopedie van Orthen.
Ik citeer:
ORTHENS PAROCHIELEVEN. Titel van een film die in 1954 in opdracht van Pastoor Schouten is gemaakt. Zijn idee was om " een soort reportage te maken die vertelt hoe de mensen in Orthen leven, hun brood verdienen, hun ontspanning zoeken en tot slot de bouw van de nieuwe kerk (San Salvator) en hoe men rond deze kerk leeft en bidt". De film is gemaakt door de heren G. en A. Korst met assistentie van mej. Lien van Bergen. Ondanks herhaalde naspeuringen (onder andere door de heemkundekring de Orthense Schaar) is het niet bekend waar deze film is gebleven. Einde citaat.
Wel hebben we kunnen vinden dat pastoor Schouten ruim 200 gulden voorschot had betaald.
Dus toch misschien ergens op een zolder terecht gekomen.
We blijven wel zoeken: fam Schouten, bisdomarchief, enz. want je weet maar nooit.

BiB Lisette zei op 12 juli 2022 om 09:14

Hartelijk dank voor je reactie, Jo! Wat jammer dat deze unieke film nog niet is gevonden. Hopelijk komt-ie binnenkort toch boven water. Veel succes met jullie zoektocht en we horen het natuurlijk graag als jullie de film hebben gevonden.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.