Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Karregat

't Karregat

In 1973 werd in Eindhoven een bijzonder en veelzijdig wijkcentrum geopend.

In 't Karregat in de nieuwe, 'ultramoderne' buurt Herzenbroeken kon je voor van alles terecht. Het 7000 vierkante meter grote centrum werd op feestelijke wijze geopend door de minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, Harry van Doorn.

Alles onder één dak, of eigenlijk

heel veel daken

't Karregat werd ontworpen door architect Frank van Klingeren. Vanaf de buitenkant zie je al dat het een bijzonder gebouw is: het dak bevat 33 papaplu-achtige puntvormen met een glazen daklichten. De kleuren zijn ook bijzonder, het kleurontwerp werd gemaakt door kunstenaar Pierre van Soest. Van Klingeren en Soest hebben vaker samengewerkt aan architectonische projecten.

Alles bij de hand

Het wijkcentrum werd vormgegeven als een grote, open ruimte, waarin verschillende functies zouden samenkomen. Zo was er plek voor een supermarkt, verschillende kleinere winkels, sportzalen, medische voorzieningen zoals een consultatiebureau en een huisartsenpraktijk en ook een crèche en basisschool. De plaatselijke bibliotheek was ook in het centrum te vinden.

Helaas bleek het concept met de open ruimte niet goed te werken: de scholen werden door de inspectie afgekeurd. 't Karregat werd verschillende keren verbouwd om het veelzijdige gebouw functioneler te maken.
Na nog een verbouwing is sinds 2020 is er weer een grote supermarkt te vinden in 't Karregat. De originele details zijn behouden gebleven, zo kun je de parapludaken bewonderen tijdens het boodschappen doen.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.