Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Badderen in een teiltje

Badritueel jaren '30

In de jaren 30 van de vorige eeuw hadden de Nederlanders een badritueel dat heel anders was dan wat we nu gewend zijn. Terwijl tegenwoordig dagelijks douchen en badderen normaal lijkt, was dat in die tijd helemaal niet zo gebruikelijk.

Wie is er

Als eerst boven?

Mensen namen niet zo vaak een bad of douche als nu. Het kwam vaak neer op slechts een paar keer per week. En zelfs dan was het geen vanzelfsprekendheid dat je thuis toegang had tot stromend warm water. Veel huishoudens hadden teiltjes waarmee ze water konden verwarmen op het fornuis.

Even goed

Schrobben

Zo'n teiltje met warm water werd dan gebruikt om jezelf te wassen. Zeep in stukken of vaste vorm was de norm, in plaats van de vloeibare douchegels die we vandaag de dag gebruiken. Mensen maakten ook vaak gebruik van washandjes en doekjes om zichzelf schoon te maken.

Nog even wat

Drinken

Als je geen faciliteiten thuis had, kon je naar een openbaar badhuis gaan. Hier kon je tegen betaling gebruik maken van badfaciliteiten. Het draaide allemaal om functionaliteit. Het doel was om schoon te worden, niet om te ontspannen in een lang en luxe bad.

Bidden

en naar bed

Bij het vaste ritueel hoorde ook even bidden tot god. Zo ook bij de Helmondse familie Sanders.

in bad bij de

Familie Sanders

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.