Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
drieling

Helmondse drieling

De geboorte van een kind is speciaal. De geboorte van een tweeling is misschien nog net iets specialer. Maar de geboorte van deze drieling, die ook nog eens met Driekoningen 1930 in Helmond geboren werd, is wel een heel bijzondere samenloop van omstandigheden.

Als gevolg van de bijzondere datum waarop ze geboren werden, werden de jongens Antoon Caspar,  Jozef Melchior en Adriaan Balthazar genoemd. Ze waren niet de eerste kinderen in het gezin: hun ouders hadden al vijf dochters en een zoon. Met de drieling erbij kwamen ze dus ineens op negen kinderen uit.

een, twee, drie

Dat gebeurt niet elke dag

De moeder van de drie jongens was al een maand voor de geboorte opgenomen in het Antoniusgasthuis. De jongens werden gedoopt in de kapel van dat ziekenhuis.
De geboorte van een drieling was nieuwswaardig: meerdere kranten berichtten erover en ook de burgemeester kwam op bezoek om de drie kinderen te bekijken.

Drie kleine koningen

Caspar, Melchior en Balthazar

De doopnamen van deze drieling zijn extra toepasselijk, omdat ze op Driekoningen geboren werden. Toch was die naam ook gebruikelijk voor drielingen die uit jongens bestonden, hoe zeldzaam zulke geboortes ook waren. Uit krantenartikelen blijkt namelijk dat in 1819 en 1866 ook drielingen zijn geboren die namen van de drie koningen als doopnaam kregen.

ineens drie kinderen erbij

Dat kost wat

Grote gezinnen waren heel gebruikelijk in Brabant, maar er in een keer drie kinderen bij krijgen die tegelijk gevoed en gekleed moeten worden was moeilijk voor een gezin met maar één kostwinner. In de krant werd daarom zelfs een oproepje geplaatst om geld of spullen te doneren, om 'het zeer brave gezin dat bezoek heeft ontvangen van drie koningjes' te helpen. Eerder werd zo'n inzameling georganiseerd voor de geboorte van de 25.000ste ingezetene van de stad.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.