Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Automaat

Haal het uit de automaat

Heb jij tegenwoordig nog wel eens kleingeld op zak? Vroeger betaalden we bijna alles contant en je muntjes wisselgeld kwamen goed van pas als je trek had.

Als je oude foto's van winkels en cafetaria's bekijkt lijkt overal wel een automaat aan de muur te hangen, voor kauwgom, chocola, drop of sigaretten. Lekker snel en wanneer de winkel dicht is natuurlijk heel handig.

Sigarettenautomaten

Boxtel loop voorop in de eeuw der automatisering

Automatische winkel

250 verschillende artikelen, waaronder banketstaven, sperziebonen in blik, kanariezaad, levertraancapsules en 'teenager-mousse'

In Boxtel opende in 1963 zelfs een winkel die volledig automatisch was en dus zonder personeel opereerde. In de bovenstaande video kun je zien hoe dat werkt.
De winkel heette de Dag en Nacht winkel en was 24 uur per dag open. Dat was vooral handig omdat winkels in Boxtel op zondag gesloten moesten zijn, maar de automaat kon open blijven.

Er zaten 250 verschillende artikelen in de automaat, waaronder banketstaven, sperziebonen in blik, kanariezaad, levertraancapsules en 'teenager-mousse'.

Voor een dubbeltje kreeg je twee repen chocolade

Snoepautomaten

Diep graven in je zak naar een muntje, in het gleufje gooien en dan maar draaien aan de grote zilveren knop...  Vroeger haalde je niet alleen kauwgomballen, maar ook chocola en droprepen uit de snoepautomaat. Verschillende merken snoepgoed hadden ook hun eigen automaten, zie hier bijvoorbeeld de automaat van cacao- en chocolademerk Van Houten. Voor een dubbeltje kreeg je twee repen chocola: een van melkchocolade en een van vanillechocolade.

Reacties

Paul Dirks zei op 25 februari 2021 om 12:10

Ja. leuk die beelden van de automaten. Kan me nog 2 voorvallen herinneren . Op het Station Eindhoven waren aan de Stadskant in de jaren 60-70 ook automaten met kroketten ed . Ze koste een kwartje . Ik zat in Eindhoven op school en elke Vrijdag namen we met n paar klasgenoten een kroketje. We hadden het verdiend na een week school :-) En dan de trein in naar Helmond.
Een ander leuk voorval was in de straat waar V&D was. Ik trok een keer aan zo'n la ging ie gewoon open. En lag er een MARS . Deed de la weer dicht en weer open en lag er weer een mars........ Die heb ik ook nog mee genomen en opgegeten maar wel met een raar gevoel. Het was mazzel en toch voelde het niet helemaal goed. Nog lang heb ik als ik langs een automaat liep dat gevoel gehad. En heb er nooit meer zomaar aan getrokken. Wat waren we braaf toen :-)

Bert Meijs zei op 25 februari 2021 om 12:56

Bij automaten moet ik altijd weer denken aan een Duitser die met mij en mijn vrouw op een keer op een terras zat iijdens onze vakantie. Hij vertelde dat hjij sigaretten uit een automaat wilde halen in Amsterdam maar dat lukte niet. Hij moest bij storing volgens een bordje 2x bellen. Dat had hij toen gedaan (blaffen), maar het had niet geholpen. Hij had nog steeds de grootste lol om zijn eigen mop.

BiB Lisette zei op 25 februari 2021 om 16:17

Wat ontzettend leuk om jullie herinneringen aan automaten te lezen, Paul en Bert! Bedankt voor jullie reacties. Wat een geluk dat je 'zomaar' twee repen cadeau kreeg, Paul (al kan ik me je dubbele gevoel erbij heel goed voorstellen), terwijl die automaat in Amsterdam juist weigerde. Gelukkig maar dat de Duitser in kwestie erom kon lachen, Bert!

Mieke van der Voort zei op 25 februari 2021 om 19:15

Ik ben nu 65 jaar en weet ook nog goed dat ik in Eindhoven als ik op het station aan kwam dat was nog aan de kant van de stad een chocolade reep uit de automaat haalde. Als je voor het station staat was er links bij de parkeerplaats aan de muur een Van Houten automaat met verschillende smaken chocolade ik nam altijd met het oranje met goud die was met toffee erin heerlijk!!! Ik herken me zelf ook wat de vorige meneer schreef. Als je er geld in deed trok je aan het geen je gekozen had, dat viel dan naar beneden in het laatje en als je hem dan half dicht deed viel de volgende er al weer in en dan pakte je er die ook bij, dan had je er 2 voor de prijs van 1 dat vond ik wel slim en die andere kreeg mijn vriendin dan. Wel alles samen delen. Het was natuurlijk niet de bedoeling , maar we vonden het wel leuk. En gingen weer lachend verder, dat was toch weer mooi gelukt!! Ik woonde in Valkenswaard en was in Aarle-Rixtel op internaat Mariengaarde en kwam dus elk weekend op het station om met de EMA bus heen en weer te gaan.naar huis de andere bus was de BBA. Ik moest overstappen.

Mieke van der Voort zei op 25 februari 2021 om 19:25

Nog even over die automaat met repen, de repen waren van Tjoklat. Maar misschien is Tjoklat wel van ,VanHouten?? Weet het niet meer zeker!

BiB Mariët zei op 26 februari 2021 om 08:16

Bedankt Mieke, voor je leuke herinneringen aan jullie 'ondeugd' bij het kopen van de chocoladerepen. Ik lees al dat jullie niet de enige waren die dit deden en het zo ervaarden :).

Het merk Tjoklat heeft trouwens een eigen wikipedia-pagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tjoklat

Zo te lezen is het geen onderdeel van Van Houten geweest.

Bert Meijs zei op 26 februari 2021 om 09:18

Hij lachte om zijn eigen grap, bellen in het Duits is blaffen.
Jammer dat je dat is ontgaan

BiB Lisette zei op 2 maart 2021 om 09:19

Ah natuurlijk, dat had ik moeten weten! Fijn dat je het nog even hebt verduidelijkt, Bert. Nu snap ik de lol van die Duitser helemaal (en kan ik er zelf ook om lachen ;)) Bedankt voor je reactie!

Tonnie Gestel zei op 3 maart 2021 om 23:33

Frite automaat
Ja u leest het goed. In de jaren 60/63 stond er bij ons tegenover bij cafe Du Perco een frite automaat !!
Na inworp van 35 ct werd binnen 1 minuut een ronde kartonnen beker gevuld met vers gebakken frite. mbv een hendel kon je de frite voorzien van zout. Een plastic zakje met mayo was ook mogelijk. Automaat heeft er enkele jaren gestaan. Automaat was van Belgische fabrikaat. Voor degene die het niet geloven zie Wikipedea Frietautomaat !!

BiB Lisette zei op 4 maart 2021 om 09:33

Wat bijzonder, Tonnie! Bedankt voor je reactie. Ik had nog nooit van zulke automaten gehoord. Op Wikipedia lees ik dat ze door verschillende oorzaken uiteindelijk ook redelijk snel weer verdwenen. Hoe vond jij de frietjes smaken?

Tonnie Gestel zei op 4 maart 2021 om 11:38

Als kind vond ik ze lekker maar zeker ook bijzonder dat zoiets uit een automaat kon komen naar keuze op elk moment van de dag !!

BiB Lisette zei op 4 maart 2021 om 14:57

Dat kan ik me helemaal voorstellen, Tonnie! Dat zou ik vandaag de dag nog steeds heel bijzonder vinden. Bedankt voor je reactie!

Donders zei op 25 oktober 2022 om 14:55

In Nijmegen bij het station stond ook een fritesauutomaat .

Tonnie van Gestel zei op 25 oktober 2022 om 16:58

Donders in welk jaar is dat geweest?

Donders zei op 25 oktober 2022 om 20:56

Hij stond er , hou je vast , rond 1969 . Hij heeft er niet lang gestaan.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.