Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Langnek in de Efteling

70 jaar Efteling

31 mei 1952 is een bijzondere dag in de Brabantse geschiedenis. Op deze dag opende het Sprookjesbos van de Efteling zijn poorten in Kaatsheuvel.

Daarmee is het geliefde attractiepark niet alleen bijzonder in Brabant of Nederland, maar ook wereldwijd. Het is namelijk één van de oudste pretparken ter wereld die je nog kunt bezoeken. In 2022 wordt de Efteling 70 jaar en dat vieren wij graag mee door de leukste Eftelingbeelden uit onze collectie te delen.

bekende gezichten

de mooiste sprookjes

Ze bestaan, Brabanders die nog nooit in de Efteling geweest zijn, maar ze zijn in de minderheid. Als Brabants archief hebben wij natuurlijk veel beelden van bezoekjes aan de Efteling van families in de jaren 50, 60, 70 en 80.

Klik hier voor nostalgische filmpjes van familie-uitstapjes naar Efteling uit de jaren 60.

er was eens...

zo begon het

Het eerste jaar kostte een kaartje slechts 80 cent (gulden) en bestond de Efteling uit het Sprookjesbos met 10 uitgebeelde verhalen. Dat waren het kasteel van Doornroosje, Langnek, de sprekende papegaai, de Chinese nachtegaal (niet meer in deze versie te zien in het park), de put van Vrouw Holle, Kleine Boodschap, het Kabouterdorp, de grot van Sneeuwwitje en het Herautenplein met de Kikkerkoning en de Magische klok.

Meer sprookjes

Sindsdien werden er nog veel sprookjes toegevoegd, zoals Roodkapje, de wolf en de zeven geitjes, de rode schoentjes, de Indische Waterlelies en natuurlijk Holle Bolle Gijs.

Nog vele jaren

Vanaf de jaren 80 werd de Efteling een echt attractiepark, met achtbanen zoals de Python, Pegasus en Vogel Rok en darkrides zoals Fata Morgana en het Carnaval Festival.

Te veel om allemaal op te noemen! Maar de nadruk op verhalen vertellen, authenticiteit en het creëren van de juiste sfeer bleef, en dat maakt het park al jaren een geliefde en gevestigde waarde in Brabant.

Klik hier om naar alle films met beelden van de Efteling in onze beeldbank te gaan.

Thema's

Reacties

Jan Weterings zei op 31 mei 2022 om 10:34

En wat een geweldige speeltuin was er! Huizenhoge glijbanen, superschommels! En mijn moeder paste navigatie avant la lettre toe. In de auto zei ze, net voorbij Dongen: " Kijk, pa! In die auto voor ons zitten ook kinderen. Die gaan naar de Efteling. Rij ze maar achterna!" En het klopte!😅

BiB Hilde zei op 31 mei 2022 om 14:51

Dat klinkt fantastisch! Ik kan me voorstellen dat je daar als kind flink van genoten hebt. En wat een intuïtie had jouw moeder- om achter een willekeurige auto aan te rijden en dan toch op de juiste plek uit te komen :-)

I.H.W. Pielage-Ramaker zei op 5 juni 2022 om 02:15

mijn man is van 30-5-1952,
kreeg een uitnodiging om voor zijn 50e verjaardag met zijn gezin gratis een dag in de Efteling door te brengen om samen de verjaardag te vieren !

Joke Langeveld zei op 8 juni 2022 om 14:27

Toen ik 5 jaar was ging ik met mijn Engelse familie naar de Efteling. Nu ben ik er een weekend geweest met mijn man, kinderen en kleinkinderen om ons 50 jarig huwelijk te vieren, wat hebben we genoten!

BiB Lisette zei op 9 juni 2022 om 12:08

Wat een leuke verrassing, I.H.W. Pielage, Ramaker! Hartelijk dank voor je reactie. En wat een bijzondere en geweldige manier om jullie jubileum met de hele familie te vieren, Joke. Jullie hebben er vast van genoten! Bedankt ook voor je reactie.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.