Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
het Binnenziekenhuis

Verhuizing Binnenziekenhuis

Het Rooms Katholieke Binnenziekenhuis was jarenlang gevestigd aan de Vestdijk in Eindhoven op de plaats waar zich nu de Heuvel Galerie bevindt. Pal in de binnenstad dus.

Het begin voor dit eerste ziekenhuis in Eindhoven werd gemaakt toen in 1843 op verzoek van het parochiebestuur van de Catharinaparochie in Eindhoven ziekenzorg ingericht werd door een aantal van de Zusters van Liefde uit Tilburg. In 1932 kreeg het ziekenhuis zijn bekende naam: het Binnenziekenhuis.

negen ambulances, twee bussen en twee verhuiswagens

De grote verhuizing

Begin jaren 60 bleek dat het Binnenziekenhuis zowel verouderd, als uit zijn voegen gegroeid was. Daarom werd er gebouwd aan een splinternieuw, groot ziekenhuis met 800 bedden. Als locatie voor dit nieuwe ziekenhuis werd Woensel gekozen.

In september 1973 werd het nieuwe gebouw opgeleverd en was het tijd om de 350 patiënten die op dat moment in het oude ziekenhuis lagen over te brengen naar de nieuwe locatie. Daarvoor werden negen ambulances, twee bussen en twee verhuiswagens met speciale luchtvering ingezet. De verhuizing verliep vlot: om half één 's middags was iedereen overgebracht.
Met het nieuwe gebouw kreeg het ziekenhuis ook een nieuwe naam: vanaf toen ging het verder als het Catharina Ziekenhuis.

Het Binnenziekenhuis door de jaren heen

Er blijft een lege plek over in de stad

Het nieuwe ziekenhuis wordt opgebouwd

Het Binnenziekenhuis ging na de verhuizing verder onder een nieuwe naam: het Catharina Ziekenhuis.

Reacties

Huub Maessen zei op 29 september 2021 om 21:44

Mijn neef Marc Andriessen lag in het Binnenziekenhuis toen er verhuisd moest worden naar het Catharinaziekenhuis. Hij stond een dag later in het Eindhovens Dagblad (met mooie grote foto!) en werd de "eerste patiënt van het Catharina Ziekenhuis" genoemd. Ik vond dat heel bijzonder!

BiB Kaya zei op 30 september 2021 om 08:39

Dat is zeker bijzonder Huub, de allereerste patiënt zijn in een nieuw ziekenhuis is iets dat niet veel mensen mee zullen maken. Verhuizen van ziekenhuis terwijl je patiënt bent ook niet trouwens! Hopelijk lag Marc niet in het ziekenhuis met iets al te ernstigs?

Huub Maessen zei op 30 september 2021 om 11:01

Nee volgens mij niet. Het is al erg lang geleden natuurlijk. Ik denk dat hij toen iets gebroken had.

BiB Lisette zei op 30 september 2021 om 14:31

Gelukkig maar! Bedankt voor je reactie, Huub!

Lia Hesemans zei op 29 oktober 2021 om 21:14

Dag,
ik heb zeker herinneringen aan het Binnenziekenhuis aan de Vestdijk. Vanuit mijn baby-album, de foto's van mij als baby. In 1967/1968 lag ik maar liefst 4 maanden (van mijn 3e tot 7e maand) in het ziekenhuis vanwege een voedselintolerantie, die toen nog als 'aanstellerij' werd bestempeld door kinderarts v Hattum. Dat schrijft hij letterlijk in een brief die ik nog in mijn baby-album heb zitten. Een totaal ander beleid dan nu! Als baby werd ik afgezonderd van mijn ouders. Achter glas mochten ze naar mij kijken. Slechts 10 min. per dag mochten ze mij vasthouden. 4 maanden lang!! Een zeer ongezonde situatie voor zowel mij als baby als voor mijn ouders. Slecht ook voor de moeder-kind-hechting. Nu op 54-jarige leeftijd besef ik steeds meer dat dit een enorme impact op mijn leven heeft gehad. Uiteraard zegt dit vooral iets over het tijdsbeeld in de jaren zestig in ziekenhuizen in Nederland. Ben benieuwd naar mensen die ook dergelijke ervaringen/verhalen hebben.

BiB Hilde zei op 1 november 2021 om 13:06

Wat ontzettend dat er vroeger zo met je (en vast ook vele anderen) om is gegaan. Tegenwoordig kan je het je niet meer voorstellen dat ouders zo weggehouden worden bij hun baby. Dat is in ieder geval nog een positief iets wat hieruit voortgekomen is: het besef dat er absoluut anders met baby's en jonge kinderen omgegaan moet worden. Bedankt Lia voor het delen van je herinneringen aan de meer duistere kant van de geschiedenis van dit ziekenhuis.

I. M. Van den Nieuwenhof zei op 6 november 2021 om 14:07

In 1960, 7 jaar oud, naar de huisarts wegens aanhoudend hoesten en koorts.
Naar huis koffertje pakken, onmiddellijk door naar kinderarts Binnenziekenhuis aan de Vestdijk EHV.
Opname pneumonie bdz. Samen met mijn zusje 5 jaar.
Wij lagen naast elkaar op zaal. Maakten grappen! Tijdens het middag slaapje werd dit niet getolereerd door zuster "Laken" (zuster van liefde). Na 1 waarschuwing moest een servet over het hoofd! Dan werd je wel rustiger, minder lucht!
Na 2 waarschuwingen een verbale uitbarsting.
Bij de 3e waarschuwing naar de onverwarmde badkamer, in pyama in het zinken bad. Aan herstel, psychisch en fysiek, werd blijkbaar niet zoveel waarde gehecht!
Zusje lag op de zaal, ik in de badkuip.

BiB Hilde zei op 8 november 2021 om 10:07

Ook al zo'n akelig verhaal. Wat erg dat je dit zo hebt moeten meemaken, zeker in een tijd dat je jezelf al ellendig voelt omdat je zo ziek bent. Gelukkig is er ook iets positiefs te lezen in je bericht: je lag wel samen met je zusje op dezelfde kamer. Ik kan me voorstellen dat dat voor jullie beiden een hele troost is geweest.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.