Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Vrouwen aan het werk in de fabriekshal van Iduna, Uden 2001

Beha's en korsetten van Iduna

We hebben er maar een handvol foto's van, én een video: de Iduna Corset Industrie. We zien lange tafels, draaiende machines en vrouwenhanden die vliegensvlug van een lapje stof lingerie maken. Een lapje stof dat bovendien óók in huis wordt gemaakt uit garen.

Filmbeelden Grave

Iduna was gevestigd in Uden, maar had ook een vestiging in Grave. Van die laatste hebben we filmbeelden gevonden, die ons een intiem inkijkje geven in de productie van damesondergoed in de jaren 50. Opvallend: het zijn vooral de vrouwen - vaak bovendien erg jonge vrouwen - die hier het werk doen; de enige man die we zien is de directeur.

Advertentie uit de jaren 50

Pas-Tunette

"Zo kwiek en jeugdig wordt uw figuur met een beha die volledige separatie geeft! Deze aantrekkelijke Pas-Tunette doet nog méér: ze verfraait en steunt tegelijk. Heel soepel elastiek op de rug en verstelbare achtersluiting laten u vrij ademen."

Productie van bh's en korsetten

Fabriek vol vrouwen

Op deze filmopnames zien we de modinettes - naaisters in het atelier - aan het werk in de Graafse Iduna-fabriek. In de jaren 50 groeit het in Uden gevestigde bedrijf, vooral door het merk 'Pas-Tunette'.

Vanaf 1955 worden daarom ook in Grave beha's en korsetten gemaakt. En juist van deze vestiging vonden we niet alleen een haarscherpe foto, maar ook deze bijzondere filmbeelden.

Werkte jij bij Iduna, sloot je hier vriendschappen voor het leven of ontmoette jij hier je toekomstige vrouw?
Of heb je herinneringen aan een Iduna-merk: de Pas-Tunette of Nickey Nobel misschien?
We horen graag van je! Je kunt reageren onderaan dit artikel.

St. Elisabethstraat, Grave

TL-verlichting en Singer naaimachines

Terug naar het (bijna) heden: de jaren 00

Fabriekshal Uden

Iduna, een bedrijf dat klein begint in de jaren 40 en groot wordt in de jaren 50 en 60, bestaat niet meer. Niet lang nadat deze foto's er gemaakt zijn, wordt Iduna - inmiddels een dochteronderneming van Ten Cate - failliet verklaard. De filialen, waaronder deze in Uden, worden gesloten.

BiB
Door Mathilde Min
op 2 april 2021
Reageren
11

Reacties

Kaya zei op 6 april 2021 om 13:55

Wat ontzettend leuk, die oude advertenties!
Leuk ook om op de foto's uit 2001 te zien dat er zulke hoge ramen met heel veel lichtinval waren, daar denk je niet meteen aan als je aan een fabriekshal denkt.

Tonny Hendriks zei op 17 mei 2021 om 16:45

Leuke herinneringen aan Iduna. Daar gewerkt van 1971 tot 2005. Heel veel lol gehad.

BiB Mariët zei op 18 mei 2021 om 12:49

Dank voor je reactie Tonny, wij zijn nu wel erg benieuwd geworden naar jouw leuke herinneringen. Kun je ons daar iets over vertellen misschien? Waar hadden jullie nou de meeste lol om ?

Tonny zei op 19 mei 2021 om 09:43

Wat leuk was voor vooral de jongens die er werkten: met zo’n 10 jonge knapen tegenover zo’n tachtig meisjes in de leeftijd van 15 tot 25. Leuke personeelsfeesten. In rustige tijden cowboy spelen in de magazijnstellingen. Dit was met zware elastiekjes en natgemaakte propjes karton elkaar besluipen en beschieten.

BiB Mariët zei op 19 mei 2021 om 19:43

Hahaha, ik zie het voor me. Wat grappig dat er tussen de stellingen cowboytje gespeeld werd. En zijn er misschien ook nog huwelijken uit deze personeelsfeesten voortgekomen?

Els zei op 17 september 2021 om 14:28

Van 1964 tot 1968 bij Iduna gewerkt. Opleiding tot modinette in Uden (Volkel). In Grave met veel plezier in het nieuwe atelier gewerkt. Later ook nog in Uden op de ontwerp afdeling. Wel een paar maanden een vriendje gehad uit Zeeland, die werkte volgens mij in het magazijn. Een paar jaar geleden heb ik nog informatie gevonden over Iduna in het gemeentearchief in Grave. Zou het leuk vinden om nog eens oud-collega's te ontmoeten uit Grave. b.v. Annelies Schra, Betsie Reffeltrath, Diny Koninx?
Leuke site dit.

BiB Lisette zei op 21 september 2021 om 10:41

Wat leuk dat ook jij fijne herinneringen hebt aan je tijd bij Iduna, Els! Hartelijk dank voor je reactie. En jij had dus een tijdje een relatie met een jongen, die in het magazijn werkte. Kwam dat vaker voor tussen de jongens en de modinettes? Hopelijk komen je oud-collega's ook op deze website terecht, we zijn benieuwd!

Annemieke leijten zei op 25 september 2021 om 11:45

Wat leuk weer te horen over iduna ik heb er gewerkt van 69 tot 73 in grave
Ik heb er op de voc gezeten
Was heel leuk mooie herinneringen mijn zus en schoonzus werkte er ook
Er is ooit een reünie geweest ik ben er geweest was gezellig

BiB Mariët zei op 28 september 2021 om 14:53

Bedankt voor jouw enthousiaste reactie Annemieke, ik ben nu wel erg benieuwd naar waar "VOC" voor stond?
 

Els Lensen zei op 28 september 2021 om 19:28

VOC staat voor Voor Opleiding Confectieindustrie

BiB Lisette zei op 30 september 2021 om 14:07

Helemaal duidelijk, Els! Bedankt voor je toelichting.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.