Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Demonstraties vanaf de duikplanken bij de opening van gemeentelijk zwembad "De Meer" aan de Macharenseweg, Oss 1934 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Stadsarchief Oss nr. BCO010263)

Zwembad De Meer in Oss

Voor Ossenaren is de mogelijkheid om te sporten in water er eigenlijk altijd al geweest: de Hertogswetering en uiteraard de Maas liggen niet ver van de stad. Maar dat watervermaak was ongeregeld en gevaarlijk; er verdronk wel eens iemand in het open water.

Ongekleed rondspartelen

Daarnaast vond de katholieke kerk het tegen de goede zeden dat mannen en vrouwen samen “ongekleed” nat rondspartelden.

Gemeentelijk zwembad

De Meer

Begin jaren dertig van de vorige eeuw nam de gemeente Oss daarom het heft in handen om tot een meer gestructureerde watersportbeoefening te komen. Langs het Ossermeer, feitelijk een breed gedeelte van de Hertogswetering, lag een geschikt stuk grond om een officieel gemeentelijk zwembad aan te leggen.

Gescheiden heren- en dameszwembaden

Dat perceel was van de Zusters van Liefde. Die bleken bereid tot verkoop, mits de gemeente zou zorgen voor gescheiden heren- en dameszwembaden. Zo geschiedde en op 30 juni 1934 werd dan officieel de “Gemeentelijke bad- en zweminrichting De Meer” geopend.

Jaren 40 en 50

Drukte van jewelste

Ook in de jaren veertig en vijftig was het een drukte van jewelste bij het Osse zwembad. In de jaren zestig werd afscheid genomen van het openluchtzwembad aan de Macharenseweg. Er moest een nieuw zwembad komen, met niet alleen een buitenbad, maar ook een overdekt deel.

Teruggegeven aan de natuur

Burgemeester Jansen opende op 12 september 1969 dit Osse “Combibad De Kortfoort”. Het openluchtzwembad werd teruggegeven aan de natuur en is ondertussen opgegaan in een nieuw kleinschalig bosgebied langs de Hertogswetering. Wandelaars kunnen te midden van de bomen en struiken nog steeds de contouren van het oude zwembad herkennen.

Thema's

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.