Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
terras

Terrasjes

Even lekker buiten zitten

We hebben er niet het hele jaar door de kans toe, maar zodra er ook maar een paar zonnestralen zijn trekken we massaal naar buiten. 
De Brabanders van toen waren daarin niet anders, voor 'even lekker buiten zitten' op een terrasje namen ze graag de tijd. 

Een paar stoelen, eventueel een tafel, misschien een parasol... Meer heb je niet nodig toch? 

zonnestralen vangen, frisse lucht opsnuiven

Dat is toch heerlijk

Waar het kon werden terrasjes neergezet: voor het huis, langs de weg, zelfs bij het vliegveld in Eindhoven. Een paar stoelen, eventueel een tafel, misschien een parasol... Meer heb je niet nodig toch? Hele gezinnen verhuisden de boel naar buiten om daar thee te drinken, de krant te lezen of te eten. Bij het zwembad kon je natuurlijk ook fijn zitten en meteen weer afkoelen als het te warm werd. Zeg nou eens zelf, is er iets heerlijkers dan buiten in de zon zitten? 

Thema's

Reacties

Jan van den zei op 29 september 2021 om 12:43

Waarom verder stappen, ons Riek zal hier wel tappen (Waalre)

Op het terras halfweg Valkenswaard-Waalre aan de Heikantstraat, zitten de eigenaren Driek en Riek van de Meerakker-van Dijk. Zij exploiteerden dit café vermoedelijk vanaf WO-II. Driek was een echte Wolderse mens. Riek kwam uit Herpen en was een en al Brabantse gezelligheid. Na Driek’s dood in 1984 ging Riek nog vele jaren door, nadat zij op 72-jarige leeftijd in 1993 overleed.
Riek was een geweldige cafévrouw. Zij kon naast tappen en boeiend buurten ook biljarten als de beste. Na het spel was het gebruikelijk dat de verliezende partij aan de winnende een rondje gaf. Dat laatste kon je bij Riek ‘afkopen’ door onder het biljart door te kruipen. In alle gevallen won Riek altijd. Naast de gebruikelijke drankjes was er naast een hardgekookt ei, niet veel anders te nuttigen. Maar Riek braadde hanen in haar keukentje en verkocht die in het café of terras. Er stond dan ook een onderbord: Waarom verder stappen, ons Riek zal hier wel tappen, met de tekst: Dus legt aan, een halve haan fl. 2,50. Een prijs die van lieverlee met de inflatie werd aangepast. Met deed er ook aan huifkarverhuur met een nukkig paard Heinz.

BiB Kaya zei op 30 september 2021 om 08:49

Wat leuk dat je er wat meer over vertelt Jan! Het was een echt gezellig stamcafé zo te horen, leuk om nu iets meer te weten over de mensen die erachter zaten.
Heb jij wel eens een rondje moeten geven na een potje biljart (of ben je onder de biljarttafel doorgekropen? ;) )

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.