Philips bood het gebouw in 1966 ter ere van hun 75-jarig bestaan aan, aan de stad Eindhoven. Van 1966 tot 1989 was het een populair museum dat zich richtte op technologische vooruitgang. Bijna alle Brabanders van een bepaalde leeftijd zijn hier wel eens geweest.
Met zijn futuristische betonnen koepel van 77 meter doorsnede is het één van de markantste gebouwen van Brabant: het Evoluon, ontworpen door Louis Kalff en Leo de Bever.
Museum van de toekomst?
Technologische innovatie
Dat het Evoluon zo aantrekkelijk was voor de jeugd, kwam omdat ze er zelf mochten experimenteren en apparatuur konden bedienen. Dit was uniek in Nederland, eind jaren 60. Hier kon je de dingen die je op school moest leren uit boeken, met je eigen ogen zien gebeuren, en het was daarom ook een populair schoolreisje.
Het doek valt in 1989
Het evoluon sluit
In de jaren 70 trok het museum veel bezoekers, maar later liepen de cijfers steeds verder terug. Omdat op verschillende andere plekken in Nederland musea met soortgelijke thema's openden, was het niet langer uniek. Het up to date houden van de tentoonstelling was een kostbare aangelegenheid. In 1989 besloot Philips de tentoonstelling daarom te sluiten. Hierna deed het gebouw dienst als congres en evenementencentrum.
Op naar de toekomst?
Maar het ziet ernaar uit dat het Evoluon in de toekomst weer een plek zal worden om te leren en je te verbazen. Er zijn plannen om vanaf eind 2022 weer tijdelijke tentoonstellingen te organiseren, en uiteindelijk zelfs opnieuw een permanente tentoonstelling.
Reageren
16 Delen
Thema's
Reacties
Nog steeds heel jammer dat het Evoluon is gesloten. Het was een heel fijn museum waar je je op je gemak voelde en waar je de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van techniek kon ervaren. Kon het toch maar weer terugkomen. Een mooi gebouw wat eigenlijk leeg staat en waar zoveel mogelijkheden nog mogelijk kunnen worden gemaakt. Laten we hopen dat het weer een trekpleister voor Eindhoven wordt.
Het gezin-Strijards (vijf opgroeiende kinderen) woonde bijna tegenover deze schatkamer van moderne techniek. In de grote schoolvakantie mocht het één keer dit wonderbare oord bezoeken, want dúúr was het bezoek aan deze vliegende schotel wél. De tentoonstelling van deze prijzige attractie stond in het teken van het kennistheoretisch optimisme. Het technisch vernuft van de mensheid stond nu werkelijk voor niets. En de firma Philips begunstigde dat uit pure menslievendheid. Dat was nog het mooie óók. De ouderen moesten zich nog ontvoogden van de religieuze mythen. Maar de pubers wisten al beter. Veel beter. De wereld was zonnig, de mensheid ontwikkelde zich tot een organisatie die de stoffelijke werkelijkheid volledig instrumenteren zou tot ieders heil. Dat was de impliciete, want nooit dogmatisch uitgesproken, boodschap. Je kwam er helemaal blij vandaan, 's avonds, doodmoe, maar intens voldaan. Ook als je er verder weinig van begrepen had. Zoals ik.
Beste Rubik en Gerardus, wat leuk dat jullie je herinneringen aan het Evoluon met ons delen. Ik weet dat ook ons gezin er ooit geweest is en dat ik het een geweldige ervaring vond. Maar net als jij, Gerardus, had ik er helaas weinig van begrepen. Maar wel genoeg om te weten dat deze ontwikkelingen echt wel iets gingen betekenen. Jammer inderdaad dat dit gebouw nu leeg staat.
in de jaren 70 op bezoek geweest en was super leuk bij de ingang die bezoekersteller van radiobuizen! De kleuren binnen en buiten en radio zendamateurs boven in de koepel.
Jammer dat het niet is bijgehouden een live overzicht van alles wat is en wordt uitgevonden.
Bedankt voor het delen van jouw mooie herinneringen, Ingrid! Inderdaad jammer dat niet alles bewaard is gebleven, maar gelukkig hebben we nog wel dit filmmateriaal.
Geboren naast het Evoluon, groot geworden in het Evoluon. Vele uren heb ik hier doorgebracht, techniek bewonderd, proefjes gedaan en bekeken.
En nu neem ik mijn kids mee naar het Evoluon. Maar stiekem ga ik mijn jeugd herbeleven.
Wat heerlijk voor je, dat je er na al die jaren toch weer naar toe kan gaan! En fijn dat je nu dit deel van je jeugd ook met je kinderen kan gaan delen.
Mijn vader was de eerste bedrijfsleider, de heer w.hh deckers, als kind mochten we dus met hem mee naar binnen, dat was altijd spannend. De kuikens, de bootjes, de entree.
Wat een geluk voor jullie, Judie! Bedankt voor je reactie. Hoe heeft je vader zijn tijd als bedrijfsleider ervaren?
Ik ben er vaker geweest. Ik kan me de eerste muziek van cd herinneren. Volgens mij Donna Summer? Ik was zwaar onder de indruk!
Dat kan ik me goed voorstellen, Jan! Dat is vast een grote verandering geweest. Hartelijk dank voor je reactie.
Als je meer wilt zien over de geschiedenis van het Evoluon, kijk dan eens op www.evoluon.org
Dankjewel voor het doorgeven, Kees!
Ik voel het nog helemaal in de schoolvakantie (jaren 70?) Waren er speciale speelweken in het Evoluon. Je ouders konden je afzetten en met of zonder broer, zus kon je je de hele dag vermaken met de alkerleukste kinder workshops. Ik ruik het nog van leer een zakje maken en zelf pannenkoekjes bakken.. of buiten in de cockpit van het vliegtuig gaan zitten. Super fijne herinnering ook voor mijn broer en zussen
Wat leuk dat ze dit allemaal organiseerden bij het Evoluon, Josje. Hartelijke dank voor het delen van je leuke jeugdherinneringen.
Doordat je het pannenkoeken bakken noemt, Josje, moet ik gelijk denken aan 'Wonderland'. Hier hebben we ook een verhaal over gemaakt op deze website, met foto's en filmbeelden die je wellicht ook leuk vindt om te zien. Kijk maar eens hier: https://brabantinbeelden.nl/verhalen/pannenkoeken-botsautos-en-theater-wonderland