Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
Dagje Efteling in de jaren 60

Dagje Efteling in de jaren 60

De Efteling, welke Brabander is er niet groot mee geworden? En iedereen heeft dan ook zo zijn eigen herinneringen aan Holle Bolle Gijs, Langnek of de Fakir.

Traptreintjes en vliegende tapijten

Ga mee met de families Ebben, Van Grinsven en Berkelaar naar De Efteling, begin jaren 60. Als je hun filmpjes zo bekijkt, valt op dat ondanks alle vernieuwingen de ziel van het park altijd hetzelfde bleef. Laat je verwonderen door de magie van het dagje Efteling van toen...

Nog even dit: opvallend genoeg komen de meeste filmpjes in ons archief over De Efteling uit de jaren 60. Misschien heb jij wel video-opnames die veel ouder of juist jonger zijn. Uit de jaren 50 misschien, de jaren 70 of 80? Wil je ze delen? Laat het ons weten. We horen graag van je!

Attracties van het eerste uur

Papier hier! Dank u wel!

In die eerste jaren na de opening in 1952 wordt het Sprookjesbos al snel uitgebreid. Bewoners van het eerste uur, zoals de Kabouters, Langnek en de Kikkerkoning met zijn bal van goud, krijgen gezelschap van Hans en Grietje in het snoephuisje van de heks en de Fakir met zijn vliegende tapijt.

In de video's verderop in dit artikel zien we verder onder meer de Stoomcarroussel en Holle Bolle Gijs - 'Papier hier! Dank u wel!' -, die in 1956 en 1959 aan het park worden toegevoegd. Ook de traptreintjes op het Kinderspoor komen uitgebreid in beeld.

Op naar het sprookjesbos

Met de bus naar Kaatsheuvel

Twee gezinnen pasten met een beetje proppen nét in de Volkswagen Kever waarmee ze meestal naar de Efteling reden. Maar dit keer ging de familie Ebben met de bus. Vanuit het centrum van 's-Hertogenbosch ging de reis naar het Sprookjesbos in Kaatsheuvel. Het zal rond 1963 zijn geweest en vader Harrie legde het uitstapje vast met zijn filmcamera.

Familieuitje in 1960

Gekleurde duiven en een gouden bal

Na de ingang stapte het gezin Van Grinsven in 1960 zo de speeltuin in. Met de hoge houten glijbaan - waar Fransje als eerste naar beneden zoeft -, draaimolen en de schommels. Hun video is voorzien van commentaar, gegeven door de familie zelf.

Bij de traptreintjes is het weer een drukte van belang. Je mag hier dan ook zelf een trein besturen! En wat was het park - ook toen al - groot. "Na zo'n wandeling krijg je honger. En moet je natuurlijk een broodje eten. Dan komen we bij de mooie fontein die een gouden bal omhoog spuit [...] Ook de kikkers spugen water."

"Dan zijn we bij de roei- en kanovijver. Hier hadden we wel de pech van de dag. We konden geen een boot of kano meer krijgen. Ze waren allen reeds uren verhuurd. Maar een blik en kijkje erop genomen is ook wel leuk. En, je rust meteen even uit."

Entree van 1 gulden

Vliegende fakir

Ook de familie Berkelaar bracht in die beginjaren een bezoekje aan De Efteling - volgens de titelkaart was dat overigens net voor de jaren 60, in 1959 namelijk -. Het plezier en de adrenaline vonden hele families toen in een traptreintje of kijkend naar de vliegende fakir, Langnek of een ezel die gouden munten uitpoept. En de entree: die bedroeg toen slechts 1 gulden. En een rondje in de Stoomcarroussel kostte je 25 cent.

Reacties

loes zei op 16 september 2020 om 13:00

niet naar de efteling maar wel een pony

Henny zei op 20 december 2020 om 20:10

Anton Piek zou zijn werk nu eens moeten kunnen zien
Zijn sprookjes zijn werkelijk schitterend!

BiB Kaya zei op 24 december 2020 om 10:55

Nog steeds net zo mooi als 60 jaar geleden he Henny?

Dat de sprookjes er nog steeds staan hebben we ook een beetje aan Anton Pieck te danken, hij wilde alleen meedoen onder voorwaarde dat de scenes gebouwd zouden worden met echte materialen zoals steen en hout, en niet met karton. Gebouwd om te blijven staan dus :)

riet heldens zei op 2 oktober 2021 om 22:12

met schoolreisje naar toe geweest in 1958 , dat was een hele beleving .

Henny Jansen zei op 3 oktober 2021 om 16:32

Hallo Ria,
Ik ga, dit boeiend fijne verslag eens op mijn gemak terug en regelmatig terug bekijken met ogen zonder alle tranen, die nu regelmatig opkomen. Anton Piek heb ik heel eventjes nog gekend. Ik ging n.l. vaak met de fiets vanuit Tilburg naar de Efteling toe . Dat was een zeer wijze gozer met kijk op wat de jeugd toen nodig had. Ik ging er vaak ook zwemmen. Ria, je bent een schat dat je hier aan denkt. Jammer dat in deze tijd in de Efteling het eigenlijke sprookje wat Anton bedoelt, zijn tijd voorbij geschoten is. Zonder al die klimaatvervuiling en alle rotzooi wat je rondom de Europaweg zelfs nog vind zou ik uit naam van Anton Piek nu met vrede achterom kijken. Hij zou zich in zijn graf omdraaien, denkt u ook. maar als ik hem dan zou tegenkomen...Wat zouden we dan samen lol hebben! Nog een heel fijn weekend hoor, Ria, Dag/Henny.

Hermanus Artisticus zei op 7 oktober 2021 om 10:02

" En tussen het sprookjesachtig groen bloeit welig het gevoel van thuis zijn "

De Efteling
Hermanus Artisticus

BiB Lisette zei op 7 oktober 2021 om 15:59

Bedankt allemaal voor jullie reacties! Wat bijzonder dat jij Anton hebt gekend, Henny! Heeft hij je weleens wat verteld over zijn werken bij de Efteling?

André Vervuurt zei op 31 augustus 2022 om 11:02

Ik heb de plattegrond uit 1967 na ons eerste bezoek goed bewaard. De entreeprijs was destijds f 1,50. Kinderen t/m 3 jaar gratis toegang.
Ook heb ik nog een toegangskaartje uit (vermoedelijk) begin jaren ‘70. Entree: vier gulden.
Dat waren nog ‘ns tijden!

Hartelijke groet,
André Vervuurt
www.andre-vervuurt.nl

BiB Lisette zei op 31 augustus 2022 om 14:30

Wat een enorm verschil, André! En wat bijzonder dat je die oude plattegrond en het toegangskaartje nog hebt. Hartelijk dank voor je reactie.

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.