Overslaan en naar de inhoud gaan
Brabant in Beelden
Zoeken
In verhalen, nieuws, films en foto’s
De geur van hosties

De geur van hosties

Nu is het bijna onvoorstelbaar, maar in de hoogtijdagen kwamen er jaarlijks 100 miljoen hosties uit de Hostiebakkerij in Sint-Michielsgestel. Nog altijd zijn dat er trouwens zo'n 30 tot 40 miljoen en het Gestelse altaarbrood gaat naar kerken over de hele wereld.

Hostiebakkerij

De geschiedenis van deze bijzondere bakkerij gaat meer dan 170 jaar terug. Mede op initiatief van de Zusters van de Choorstraat werd namelijk in 1844 de Sint Michael Hostiebakkerij opgericht. Waren het toen bewoners van het Instituut voor Doven die er werkten, nu zijn het cliënten van Kentalis die hier een zinvolle dagbesteding vinden.

Waar denk jij aan bij hosties of deze bakkerij? Alle verhalen en herinneringen zijn welkom. Je kunt deze onderaan dit artikel delen bij 'Reacties'. We horen graag van je.

Hosties sinds 1844

Lichaam van Christus

Meer weten? De Sint Michael Hostiebakkerij bestaat nog steeds. Kijk maar eens op hun website hostbakerystmichael.com.

Thema's

Reacties

Ank Hamers zei op 10 maart 2021 om 17:43

Heel boeiend!!! Dit had ik nog nooit gezien.

BiB Mariët zei op 11 maart 2021 om 13:20

Bedankt voor je leuke reactie Ank, dit roept vast herinneringen op aan vroeger?

Adrie van Griensven zei op 3 oktober 2021 om 18:07

Hosties werden en worden gemaakt van zuiver tarwemeel en zuiver water. Vandaag bakken de zusters clarissen in Megen nog altijd hosties. Al sindds 1766.

Albert Willems zei op 4 oktober 2021 om 02:03

In een deel van de tweede wereldoorlog zaten er nog zemelen in die hosties. Die zullen ook wel op de bon zijn geweest, want tarwemeel was wiezo al een luxe. Ik kan me dat oorlogsmeel nog goed herineren en heb eens gehoord, dat het bijna uitsluitend van gemalen witte bonen met struik en al gemaakt was. Koffie surrogaat was gebrande en gemalen eikels. Wat een troep dat zooitje was. Als er gedorst werd, stond er altijd een contrleur bij en viel het niet mee, om een zakje graan weg te smokkelen.

BiB Mariët zei op 4 oktober 2021 om 11:07

@Adrie; bedankt voor je reactie. Wat een lange traditie hebben de zuster in Megen hoog te houden.

@Albert; toch was er ook een enorme vindingrijkheid van mensen, om koffiesurrogaat te maken van eikels. En weet je of het toch wel eens lukte om een zakje graag weg te nemen?

PCM Hoofs zei op 26 oktober 2023 om 11:46

In de kerk waar mijn vader de koster was, had je het hoofdaltaar, met het tabernakel. Wat veel mensen niet weten is dat er aan de achterkant ook nog een deurtje is, waar de priester tijdens de mis als er een overlijden was, de ciborie uit kon halen waar een hostie in zat, voor de stervende. Op een keer was ik in de kerk aan het spelen. We speelde bank, en de andere jongens moesten centen die we tussen de banken hadden gevonden, bij mij inleveren en ik legde ze dan in de zogenaamde kluis, de achterdeur van het tabernakel dus. Toen ik op een keer het deurtje opendeed, keek ik plotseling recht in het gezicht van de pastoor dat erg boos keek. We wisten niet hoe vlug we de kerk uit moesten komen.

BiB Mariët zei op 27 oktober 2023 om 12:57

Wat een grappige herinnering P.C.M. Hoofs, ik snap helemaal dat jullie hard de kerk uit renden. Heeft de pastoor er later nog werk van gemaakt of heeft hij het maar laten gaan?

Reageer

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.